Artikel 126 van 153

Rechthoekig cacaoblik 'Kwatta's Olanda Cacao', 1900-1925 voor 1 kg KWATTA cacao met Delftsblauw tegeltableau

Artikelnummer: BT-4019-22
€ 34,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Rechthoekig cacaoblik 'Kwatta's Olanda Cacao', 1900-1925 voor 1 kg KWATTA cacao met Delftsblauw tegeltableau

  • Vervaardiger: vereenigde blikfabrieken Amsterdam
  • Vervaardigingsdatum: 1900 - 1925

Cacaoblik 'Kwatta's Olanda Cacao'

Beschrijving  
Hoog, rechthoekig model blik bedrukt met een voorstelling van vier tegeltableau's in blauw. De vier voorstellingen bestaan uit:

  • Voorkant: een kustlandschap met haven, figuren en gebouwen.
  • Axchterkant: een bootje met figuren en koeien langs de oever.
  • Linkerzijde: een jongen in de haven met een kopje kwatta cacao.
  • Rechterzijde: een meisje voor een aantal huizen met een blik kwatta cacao onder haar arm.

Het blik is van de firma Kwatta, zij maakten Nederlandse cacao. Op het blik staat: 'Kwatta's Olanda Cacao, gegarandeerd zuiver; Kwatta's dutch cocoa, guaranteed pure'. 

In het blik zat gealcaniseerde cacao. Dit is cacao waarvan de zuurgraad geneutraliseerd is. Het blik werd vervaardigd door de Vereenigde Blikfabriek in Amsterdam in het eerste kwartaal van de twintigste eeuw. 

Vintage cacaoblik in de vorm van een staande rechthoek is uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel. Het blik heeft een steunvoor en is vervaardigd met een gefelste langsnaad en bodem. Het scharnier bestaat uit omhangscharnieren met losse lipjes. De decoratie is alsvolgt; Op alle zijden een voorstelling van een Delftsblauw tegeltableau van visserdorp en boot met koeien. Blauwe randversiering. Bovenop het deksel een afbeelding van een stuurman achter het stuurwiel. Tekst: KWATTA's Olanda cacao,gegarandeerd zuiver(ook in Engels en Frans). Netto 1 kilo.

Conditie
Dit blik verkeert in een originele nette vintage staat met voor zijn leeftijd geringe  sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 23 cm. 
  • Lengte: 12 cm.
  • Breedte: 9 cm.

Kwatta is sinds 1972 een volledig Belgische merknaam voor chocoladeproducten. Eerder was het een Belgisch-Nederlands merk chocolade, geproduceerd in Breda en Bois-d'Haine (sinds 1913), met chocola afkomstig van een Surinaamse cacaoplantage met dezelfde naam. Het bedrijf Kwatta werd in 1883 opgericht door P. de Bondt en Jozef Gustaaf van Emden. 

De geschiedenis van Kwatta vindt haar oorsprong in Suriname. Daar bezat de Nederlander Gustaaf van Emden halverwege de negentiende eeuw in de buurt van Paramaribo een cacaoplantage die de naam Kwatta had. 

De uitdrukking "Aller ogen zijn gericht op Kwatta", is van vroeger en niet (meer) zoveel in zwang,. Het is van dit chocolademerk afkomstig. Met de uitdrukking wordt bedoeld dat iedereen zijn aandacht op een specifiek punt of onderwerp vestigt. In Noord-Brabant en Gelderland wordt het woord kwatta, met name door ouderen, nog steeds gebruikt als men chocolade bedoelt, bijvoorbeeld om te vragen "Motte gij un stukske kwatta?" Chocoladehagelslag werd ook wel kwattastrussel genoemd.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Cacaoblik 'Kwatta's Olanda Cacao'

Onderwerp / Thema
Cacao - doos - blik - trommel - productverpakking

Decoratie
Delftblauw - tegels - landschap - Holland - vissersdorp - dorpsgezicht - klederdracht

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Wit - blauw

Uitgever
Kwatta

Vervaardiger
Vereenigde blikfabrieken Amsterdam

Merk
Kwatta

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1900-1925

Kwaliteit
Nette vintage staat

Hoogte
23,00 cm

Lengte
12,00 cm

Breedte
9,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel