Meer over vintage TUPPERWARE

 

Tupperware is de merknaam van een productlijn van voornamelijk plastic producten voor huishoudelijk gebruik en werd ontwikkeld in 1945 door Earl Tupper in de Verenigde Staten. Het prille begin van Tupperware dateert van 1944. In dat jaar richtte de heer Earl Tupper, een scheikundige en pionier op het gebied van verwerking van polyethyleen voor huishoudelijk gebruik, de "Tupperware Plastics Company" op. In 1945 verkocht hij zijn eerste producten vervaardigd uit polyethyleen.

Het betrof kunststof bakjes waarin voedsel luchtdicht kon worden bewaard. Hiervoor ontwikkelde hij de Tupper Seal, een lucht- en waterdichte deksel, een ontwerp gebaseerd op de deksel van een verfbus. De deksel zou bekend worden door de speciale ‘tupperware-burp’, het karakteristieke geluid dat veroorzaakt wordt bij het sluiten. Voor de Tupper Seal vroeg hij in 1947 octrooi aan. Tegelijk met de opmars van de koelkast zou deze uitvinding een nieuwe ontwikkeling in het Amerikaanse huishouden betekenen in de jaren ’50. Het voedsel kon langer bewaard blijven, bleef langer vers in de plastic dozen en schalen, en kon ordelijk in de koelkast gestapeld worden. De firma Tupperware gebruikte als verkoopstrategie de zogenaamde Tupperware-party. Tupper gaf zijn eerste huishoudelijke producten de naam Millionaire Line omdat hij er van overtuigd was dat ieder product hem een miljoen dollar zou opleveren.
 

Minstens zo belangrijk als de aantrekkelijkheid van het product was de gebruiksvriendelijkheid. De schalen en bakjes konden makkelijk worden gestapeld waardoor de koelkast efficiënt kon worden ingericht. De afsluitbare deksel zorgde ervoor dat eten bewaard kon worden en langer vers bleef. Zo stond Tupperware geheel in dienst van het huishouden. Dit leidde in 1957 tot het verkrijgen van het kwaliteitsmerk van de tijdschriften Good Housekeeping en Parents.

Op de website van Retro & Design bieden wij verschillende soorten retro / vintage tupperware producten aan, hierbij richten wij ons vooral op de periode eind jaren ’50 / ’80.Tupperware is het best bekend van haar kunststof kommen, schalen en bakjes, maar Typisch Tupperware is echter meer dan alleen "bakjes", kijk maar eens naar de door Retro & Design aangeboden artikelen. Al sinds 1962 zijn de Tupperware producten in Nederland te verkrijgen.  In 2012 bestond Tupperware 50 jaar in Nederland.

In Nederland heeft het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen in 1985 de eerste Tupperware producten in de collectie opgenomen.

 

The Wonderful World Of Tupperware Plastics

 

Vintage Tupperware Through The Years!

 

Tupperware Reclame, 1980

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel