Meer over BLIKKEN

Een belangrijke toepassing van blik zijn verpakkingen, onder andere van levensmiddelen. In eerste instantie werden deze bedekt met papieren etiketten. Pas later ontstond een methode die de mogelijkheid bood om direct op het metaal te kunnen printen. Vandaag de dag zijn sommige blikken enorm populaire verzamelobjecten. Variërend van koffie, thee en tabak tot aan dranken en snacks. Het meest bekend zijn de koekblikken en beschuitbussen. In de webwinkel van Retro & Design vindt u een groot aantal producten die een mooi tijdsbeeld geven en een toevoeging kunnen zijn aan uw verzameling of interieur. Bekende blikken zijn die van VerkadeDe RuijterBolletjeTomado en Brabantia

Ook vindt men mooie blikken onder de merknamen van ARK, Van der Meulen en niet te vergeten Droste. De naam Droste is niet alleen bekend geworden door de chocolade die onder die naam is verkocht, maar ook om het Droste-effect: het zichzelf herhalende plaatje-in-een-plaatje, zo genoemd naar de afbeelding op de verpakking van Droste-chocolade zoals die vanaf ca. 1900 is bedrukt. Op de verpakking staat een verpleegster afgebeeld met in haar handen eenzelfde verpakking. De vermoedelijke tekenaar is de Haarlemse reclametekenaar Johannes Musset, geïnspireerd door een pastel van de Zwitserse schilder Jean Etienne Liotard: La serveuse de chocolat, ook wel La belle chocolatière genoemd. Deze tekening, die verwijst naar de heilzame werking van chocolade, mag om wettelijke redenen niet in de Verenigde Staten worden gebruikt.

Verkade is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat artikelen als beschuit, chocolade en koek vervaardigde. De Ruijter, Koninklijke de Ruijter is een dochteronderneming van het Amerikaanse Heinz en gespecialiseerd in de vervaardiging van typisch Nederlands broodbeleg, zoals hagelslag, vruchtenhagel, muisjes, chocoladevlokken, anijshagel en gestampte muisjes.

Bolletje. Bekend van de beschuitbussen met het bakkertje en de beschuitbussen van de Fabeltjeskrant. Striptekenaar Marten Toonder heeft het logo van Bolletje, het lachende bakkertje met een beschuit in zijn hand, ontworpen.

Tomado is de naam van een voormalig bedrijf dat in 1923 te Dordrecht werd opgericht  door de gebroeders Van der Togt. Tomado staat voor Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht.

Brabantia is een bedrijf dat metalen en kunststof huishoudelijke producten vervaardigt. "Brabantia"  is het Latijnse woord voor Brabant. Bekende blikken van Brabantia zijn die met de decoraties  ‘Patrice’, 'Diana’ en ‘Bayon’.

 

Video: Esher en het Droste effect

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel