Meer over RETRO & VINTAGE

De termen Retro en Vintage worden voor het gemak vaak door elkaar gehaald en zijn zeker in het hedendaagse taalgebruik de laatste tijd zo goed als elkaars gelijke geworden.

Bij Vintage gaat het over een gebruikt en origineel product dat afkomstig is uit een bepaalde periode. Zeg maar een product dat bekend is uit de jaren 50, 60 of 70 en ook daadwerkelijk in die tijd is gemaakt. Retro staat voor het teruggrijpen op producten en ontwerpen uit het verleden. Bij ontwerpen van diverse zaken of lanceren van producten: de vormgeving van nieuwe producten is niet zozeer een kopie van een eerder product, maar is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug. Ook bij Retro & Design worden beide termen vaak willekeurig gebruikt, echter gaat het bij ons wel altijd om de originele producten.

Brabantia is een bedrijf in het Nederlandse dorp Aalst dat metalen en kunststof huishoudelijke producten vervaardigt. Het bedrijf is begonnen in 1919 met 15 werknemers onder de naam Van Elderen & Co. Het was oorspronkelijk een metaalwarenbedrijf dat toeleverde aan de landbouw en de sigarenindustrie: melkzeven, emmers, trechters, gieters en sigarenblikjes.

Bij oprichting in 1919 had het bedrijf de naam "Van Elderen & Co". Na enige tijd is de naam veranderd in "Van Elderen's Metaalwarenfabrieken Brabantia". Vanaf ongeveer 1941 is het eerste gedeelte van de naam weggelaten, en is het alleen nog "Brabantia".

"Brabantia" is het Latijnse woord voor Brabant.

Het populaire Patrice-design van Patrice van Uden werd door Brabantia in 1970 geïntroduceerd. Dit ontwerp is herkenbaar door zijn bruine en cyclaamkleurige bloemen op een oranje achtergrond. Het “bloemelement” werd eerst uit papier geknipt en vervolgens samengesteld, waarna er een zeefdruk in twee kleuren van werd gemaakt voor het "ambachtelijke uiterlijk" van het patroon. Het design werd één van de populairste Brabantia-ontwerpen ooit. Het wordt nog steeds in veel Nederlandse huishoudens gebruikt en regelmatig aangeboden in de webwinkel van Retro & Design.

Begin jaren zeventig wordt het een ware rage om de huishoudelijke artikelen van Brabantia te sparen; pannen, pedaalemmers, broodtrommels, koffie-, thee- en suikerblikken, plantengieters enzovoorts...

Ook heel bekend is het decor oranje met bloemetjes, de officiële naam van dit decor is ‘Diana’.

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel