Meer over AARDEWERK

Aardewerk is een verzamelnaam voor bij temperaturen tot ongeveer 1100 graden Celsius uit klei gebakken keramiek, zoals vaatwerk, potten, schalen, drinkbekers, kruiken en tegels.

Aardewerk is zachter en minder duurzaam dan steengoed en porselein. Vanwege de poreusheid dient aardewerk vrijwel altijd geglazuurd te worden. Voor glazuur, een glassoort, gebruikt men lood- of tinglazuur. Deze smelt bij niet te hoge temperatuur en vloeit over het oppervlak van het product. Deze glazuur kan transparant of dekkend van kleur zijn. Tevens worden glazuren gebruikt om het aardewerk van diverse kleuren te kunnen voorzien. keramiek wordt pas steengoed genoemd als het op een temperatuur van meer dan 1200 graden Celsius is gebakken. Goede klei voor deze producten is kaolien (China-clay), een fijne witbakkende kleisoort.


Verschillende vormen van aardewerk zijn; potten, kruiken, kannen, bekers, schalen, kommen, schotels en vazen. Bekende en steeds meer aan populariteit winnende producten van aardewerk zijn de zogenaamde West-Germany of Fat Lava vazen. Deze vazen zijn zoals de naam al zegt in Duitsland gemaakt.

De jaren ’50, ’60 en ’70 waren een bloeitijd voor de keramiekfabrieken in het toenmalig West-Duitsland. Er konden grote series keramiek vervaardigd worden. Ook kregen ontwerpers alle ruimte om te experimenteren met verschillende glazuren, patronen en vormen. Vooral producent Schreurich zette de toon met kleurrijke en bijzondere ontwerpen in allerlei maatvoeringen in een stijl die momenteel onder de naam West-Germany vazen aangeduid wordt.Wat enkele tientallen jaren geleden nog ‘die lelijke vazen’ genoemd werden, zijn inmiddels heuse verzamelobjecten geworden. Zo zie je maar dat lelijkheid een subjectief begrip is dat erg aan tijd is gebonden. Deze vazen werden gemaakt door vloeibare klei in een mal te gieten en dit te laten drogen tot het hard was. Na het drogen werd het glazuur opgebracht. Vervolgens gingen de vazen de oven in. Tijdens dit proces werd het glazuur geactiveerd en ontstonden er prachtige kleurschakeringen, druppels en schuimende klodders. Hierdoor en ook omdat de vazen met de hand gedecoreerd werden kreeg elke vaas een uniek uiterlijk. De term ‘fat lava’ is ontstaan vanwege de gelijkenis met vulkanische lava en omdat het glazuur zo dik opgebracht werd.

Op de onderkant is het vormnummer te lezen, opgelegd of ingegraveerd. Het eerste getal geeft de vorm aan van het model van de vaas. Het tweede getal is de hoogte in cm. Ook kan men nog aflezen de tekst ‘W-Germany’ en soms ook een logo. Op de vaas werd een sticker geplakt met de naam van de fabriek. De stickers zijn ook een belangrijk hulpmiddel bij de identificatie.

De West-Duitse keramiekfabrieken brachten op de onderkant van de vazen het merk Made in West Germany, West Germany of gewoon W.Germany aan. Dit is zo blijven bestaan tot 1990 toen de DDR ophield te bestaan en Duitsland weer één land werd. Bij Retro & Design vind je regelmatig West-Germany vazen.

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel