VERKOCHT

Artikel 1020 van 1067

Vintage set van twee blikken voor Royco soep met afbeeldingen van Ot en Sien door C. Jetses

Artikelnummer: BT-3485-21

Vintage set van twee blikken voor Royco soep met afbeeldingen van Ot en Sien door C. Jetses. 

  • Vervaardiger: Royco
  • Vervaardigingsdatum: 1980 - 1989

Beschrijving
Rechthoekige blikken trommels voor Royco soep met als decoratie afbeeldingen van Ot en Sien door C. Jetses, daaronder de gedichtjes getiteld: Wat denkt poes, Zandtaartjes, Niet doen Ot, Onder moeders paraplu, Royco.

Op de zijkanten van de blikken nog twee verhaaltjes zoals: Wat er met de suiker gebeurde, Een heer en een dame, Van taartjes en taarten

Mooie set van twee rechthoekige vintage Royco soepblikken met scharnierend oversluitdeksel, naaldscharnier. Decoratie: Crèmekleurige ondergrond met voornamelijk oranje en groene lijnen. In de cirkels staan zwarte silhouetfiguurtjes. Op de voor- en achterkant staan veelkleurige Ot en Sien plaatjes in kaders. Tekst: ROYCO, vier teksten over Ot en Sien. 

Conditie
Deze set blikken van Royco zijn in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 16 cm. 
  • Lengte: 12 cm. 
  • Breedte: 8 cm. 

Ot en Sien zijn de hoofdfiguren uit een serie Nederlandse kinderverhalen die in de eerste helft van de twintigste eeuw zeer populair waren. 

De eerste serie, getiteld Dicht bij Huis, verscheen in 1902. De hoofdpersonen daarvan waren niet Ot en Sien zelf maar de stadsjongen Piet van Dam, die wegens ziekte tijdens de zomer bij zijn neefje en nichtje Hein en Mientje op het platteland moest logeren. De tweede serie, getiteld Nog bij Moeder, bestond uit vier deeltjes en werd uitgebracht in 1904-1905. Deze vier boekjes waren helemaal aan Ot en zijn vriendinnetje Sien gewijd. De verhalen zijn geschreven door Hindericus Scheepstra en Jan Ligthart met als achterliggende gedachte de jeugd zich te laten verdiepen in het dagelijkse huiselijke gezinsleven. De bijbehorende illustraties werden gemaakt door Cornelis Jetses en Lies Veenhoven.

Ot en Sien zijn twee buurkinderen, een jongen en een meisje, voor wie een Duits speelkameraadje en de dochter van Cornelis Jetses model stonden. 

Met een beschrijving van het dagelijkse huiselijke gezinsleven van "Ot en Sien" wilden Ligthart en Scheepstra het huiselijke dagelijkse leven van een gezin als voorbeeld stellen "waar van jongsaf Vader en Moeder met elkaar en met de kinderen omgaan, waar een beschaafde, welwillende toon heerscht, waar de ouders dag aan dag een levend voorbeeld geven van vriendelijkheid, inschikkelijkheid, opofferingsgezindheid, en niet alleen jegens elkander en de kinderen, ook jegens de dienstboden en de gasten".

Cornelis Jetses (Groningen, 23 juni 1873 - Wassenaar, 9 juni 1955) was een Nederlandse illustrator. Jetses is vooral bekend geworden om zijn gedetailleerde illustraties in schoolboeken, schoolplaten en historische prenten. Hij werkte ook als boekbandontwerper.

Hij werd geboren in een arme buurt in Groningen en al op jonge leeftijd bleek hij tekentalent te hebben. Vanaf zijn dertiende volgde hij tekenlessen in de avonduren, terwijl hij overdag werkte in een steendrukkerij.

Cornelis Jetses trouwde in 1899 met Albertina Holkamp. Hun dochter Everdina werd in 1900 geboren. Ze woonden in Bremen, Zeist, Scheveningen en Wassenaar. Albertina overleed in 1939. Jetses overleed in 1955 en werd begraven bij de dorpskerk in Wassenaar.

In 1901 tekende Jetses een meubelcatalogus die gedrukt werd door uitgeverij J.B. Wolters in Groningen. Door directeur E.B. ter Horst Jr. (1865-1905) van deze uitgeverij werd hij daarna gevraagd om de illustraties te maken voor de boekjes van Jan Ligthart en Hindericus Scheepstra. Er verschenen vier deeltjes Dicht bij huis in 1902 en 1903 met verhaaltjes en tekeningen over het dagelijkse leven.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Twee bewaarblikken voor soep van Royco

Onderwerp / Thema
Soep - Royco - Ot en Sien - Cornelis Jetses

Decoratie
Ot en Sien

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Meerkleurig

Uitgever
Royco Soepen

Ontwerper
Cornelis Jetses

Merk
Royco

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierende oversluitdeksels

Tijdperk
1980 - 1989

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
16,00 cm

Lengte
12,00 cm

Breedte
8,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel