VERKOCHT

Artikel 1021 van 1067

Pac-Man, vintage bordspel van MB uit het jaar 1982

Artikelnummer: SP-2940-20

Pac-Man, vintage bordspel van MB uit het jaar 1982. 

 • Vervaardiger: MB International BV
 • Vervaardigingsdatum: 1982

Spannend tot de laatste hap. Net zo spannend als het echte computerspel

Spelbeschrijving
De speler die het hoogste aantal ogen gooit, begint. De speelrichting draait met de klok mee.

Om de beurt gooien de spelers de 2 dobbelstenen. Verplaats je Pac-Man het aantal ogen, dat één van de dobbelstenen aangeeft. Maar pas op! Tel alleen de gaatjes, niet de stippen. Verplaats vervolgens één van de spoken het aantal ogen dat de andere dobbelsteen aangeeft. De spoken zijn van iedereen - de kleur speelt hierbij geen rol - spelers mogen naar keuze één van de twee spoken verplaatsen. 

De pac-Man
Als je jouw Pac-Man van het ene gaatje naar het andere gaatje verplaatst, verorbert hij de knikkers. Aan het einde van jouw beurt leeg je jouw Pac-Man door hem boven je bakje om te keren.

De winnaar
Het spel gaat door totdat alle witte knikkers van het bord verdwenen zijn. De speler die de meeste witte knikkers in zijn bakje en de Pac-Man heeft, is de winnaar. Voor het berekenen van de score tellen de gele knikkers niet mee.

Inhoud

 • 1 speelbord
 • 60 knikkers (waarvan 4 gele)
 • 4 plastic bakjes
 • 2 spoken
 • 4 pac-mannen
 • 2 dobbelstenen

Nederlandse spelregels aan de binnenkant van het deksel. 

Snel snel over het speelbord met jouw hongerige Pac-Man en jaag achter de spoken aan. Zie hoe Pac-Man de knikkers van het speelbord ophapt. 

Conditie
Dit spel verkeert in een vintage staat met lichte sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat doos

 • Hoogte: 4,5 cm. 
 • Lengte: 48,5 cm. 
 • Breedte: 24,5 cm. 

Pac-Man computerspel
Pac-Man is een klassiek computerspel, voor het eerst uitgebracht als arcadespel op 22 mei 1980. Het spel is ontwikkeld door Namco. Binnen een jaar werden honderdduizend arcademachines verkocht. Het is daarmee een van de succesvolste computerspellen aller tijden, en overtreft spellen als Tetris en Street Fighter.

De speler bestuurt in het spel een geel "happertje" genaamd Pac-Man, waarmee hij zich een weg moet banen door een speelveld gevuld met bolletjes en andere voorwerpen zoals vruchtjes. Het doel is om alle bolletjes in het speelveld op te eten. De vruchtjes leveren extra punten op.

Het speelveld wordt echter onveilig gemaakt door vier spoken in de kleuren rood, roze, lichtblauw en oranje. Deze dragen in de Japanse versie de namen: Akabei, Pinky, Aosuke en Guzuta en kregen in de Amerikaanse uitgave de namen: Blinky, Pinky, Inky en Clyde. Als Pac-Man door een spook gepakt wordt, is hij er geweest. De speler moet de spoken dan ook ontlopen. Als Pac-Man echter een witte pil pakt, waarvan er in het speelveld vier aanwezig zijn, worden de rollen tijdelijk omgedraaid en kan hij de spoken uitschakelen. De spoken worden dan allemaal donkerblauw en gaan langzamer lopen, maar proberen nu op hun beurt de Pac-Man te ontlopen. De spookjes hebben alle vier hun eigen patroon. De rode is de enige die Pac-Man echt achtervolgt. Het roze spookje zoekt een positie voor de mond van Pac-Man, de blauwe probeert een vaste plek op te zoeken en de oranje beweegt willekeurig door het veld. Als Pac-Man sterft dan klapt zijn mond zover open dat hij verdwijnt. Vervolgens is er op dezelfde plek vuurwerk te zien.

De besturing geschiedt vaak via een joystick, maar kan ook met het toetsenbord van de computer. Hierbij worden de vier pijltjestoetsen gebruikt om de Pac-Man te besturen. Op apparaten met een touchscreen verschijnen onder of naast het speelveld vier pijltjes waarmee de Pac-Man kan worden bestuurd.

Pac-Mans populariteit verspreidde zich ook tot buiten de grenzen van videospellen. Er bestaat bijvoorbeeld ook een bordspel gebaseerd op het computerspel. In 1982 verscheen een televisieserie over het personage. Ook in de film Pixels komt Pac-Man voor. De twee hoofdpersonen rijden in deze film met hun team door de stad in auto's die vermomd zijn als spoken en moeten een enorme Pac-Man ontwijken die hen hierbij steeds achtervolgt.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Bordspel

Onderwerp / Thema
Pac-Man - bordspel - computerspel - Namco

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Meerkleurig

Aantal spelers
Voor 2 tot 4 spelers

Leeftijd
Vanaf 5 à 8 jaar

Moeilijkheidsgraad
Normaal

Taal van spelregels
Nederlands

Speelduur
15 minuten tot 45 minuten

Uitgever
MB International BV

Vervaardiger
Namco Ltd

Merk
MB Spellen

Materiaal
Karton - plastic

Bijzonderheden
Nederlandse spelregels staan aan de binnenzijde van het deksel

Tijdperk
1982

Kwaliteit
Goede vintage staat, doos toont sporen van gebruik

Hoogte
4,50 cm

Lengte
48,50 cm

Breedte
24,50 cm

Inhoud
Compleet

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel