Artikel 156 van 161

Rechthoekig sigarenblik van Ritmeester met afbeelding schilderij "Riviergezicht met veerpont en bastion" van Salomon Jacobsz van Ruysdael

Artikelnummer: BT-2855-20
€ 6,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Rechthoekig sigarenblik van Ritmeester met afbeelding schilderij "Riviergezicht met veerpont en bastion" van Salomon Jacobsz van Ruysdael. 

  • Vervaardiger: Thomassen & Drijver
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 80

Beschrijving
Rechthoekige blikken doos met een afbeelding van het schilderij "Riviergezicht met veerpont en bastion" van Salomon Jacobsz van Ruysdael uit 1664." Voor 50 "Ritme" sigaren van het merk Ritmeester. 

Een veerpont nadert de wal en de bootsman trekt de pont langs een touw dat in het water ligt. Op de boot staan de signatuur van Salomon van Ruysdael, en de datering: 1664. Kerken en kastelen op schilderijen van Van Ruysdael zijn zelden te identificeren. Het dorpje en het bastion op dit schilderij lijken aan de werkelijkheid ontleend, maar identificatie is niet mogelijk gebleken. Salomon en zijn broer Isaack, de vader van de schilder Jacob van Ruisdael, heetten eigenlijk De Goyer. Zij noemden zich naar hun vaders kasteel: Ruisschendael.

Conditie
Dit sigarenblik verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage.

Formaat

  • Hoogte: 3,5 cm. 
  • Lengte: 21,5 cm.
  • Breedte: 11 cm.

Salomon Jacobsz. van Ruysdael (Naarden, ca. 1600-1603 – Haarlem, begraven 3 november 1670) was een Nederlands kunstschilder en tekenaar uit de Gouden Eeuw. Hij stond vooral bekend om zijn rivierlandschappen, vaak met veerponten, zoals Veerpont (1657).

Zijn oorspronkelijke naam was De Goyer, totdat hij en zijn broer Isaack hun naam veranderden in Ruysdael, naar een kasteel in de buurt van hun vaders geboorteplaats Blaricum.

Ruysdael werd in 1623 opgenomen in het Haarlemse schildersgilde. Hij kreeg zijn opleiding vermoedelijk bij Esaias van de Velde, onder wiens invloed hij aanvankelijk winterlandschappen schilderde. Hij bracht zijn hele leven door in Haarlem, maar maakte korte reizen naar andere Hollandse steden, waar hij stadsgezichten schilderde. Later, in de jaren 1630, schilderde hij onder invloed van Jan van Goyen Hollandse rivierlandschappen in een meer monochrome stijl.

De bekende kunstschilder Jacob van Ruisdael was zijn neef. Jacob (die als enige in de familie de achternaam met een i schreef) is wellicht een leerling geweest van zijn oom Salomon.

De kunstverzamelaar Jacques Goudstikker organiseerde in 1936 een tentoonstelling rond Salomon van Ruysdael. Goudstikkers rijke kunstcollectie werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels bemachtigd door Hermann Göring en kwam na de oorlog deels in rijksbezit. Twee Ruysdaellandschappen uit de Goudstikkercollectie, Schepen op een turbulente zee en Rivierlandschap met gezicht op Herwen en Aerdt in Gelderland, kwamen in het Rijksmuseum te hangen. De Nederlandse overheid bepaalde in 2006 dat deze teruggegeven moeten worden aan de eerste erfgename van Goudstikker, Marei von Saher.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Sigarenblik

Onderwerp / Thema
Sigaren - Ritmeester - Ritme - Salomon van Ruysdael - Riviergezicht met veerpont en bastion - schilderij

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Meerkleurig

Uitgever
Ritmeester

Vervaardiger
Thomassen & Drijver

Merk
Ritmeester - "Ritme"

Materiaal
Blik - metaal

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
Jaren 80

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
3,50 cm

Lengte
21,50 cm

Breedte
11,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel