Artikel 40 van 165

"Tjoklat Camée-Pastilles Trommel: Een Vintage Chocolade-erfenis uit Amsterdam (1950-1983)"

Artikelnummer: BT-4666-24
€ 7,50 (Verzendkosten worden zichtbaar bij het afrekenen. Alle prijzen zijn inclusief btw)
💥 De voorraad betreft 1 stuk

"Tjoklat Camée-Pastilles Trommel: Een Vintage Chocolade-erfenis uit Amsterdam (1950-1983)"

  • Vervaardigingsdatum: 1950 / 1983
  • Vervaardiger: Nederlands; Hollandsche Metaaldrukkerij, HMD 

Productbeschrijving:
Deze vintage blikken trommel, geproduceerd tussen 1950 en 1983 door de Nederlandse Hollandsche Metaaldrukkerij (HMD), herbergt de heerlijke Tjoklat Camée-Pastilles uit Amsterdam. De rechthoekige, goudkleurige trommel met scharnierend oversluitdeksel en rolrand is vakkundig vervaardigd met een gefelste langsnaad en bodem. Het scharnier bestaat uit omhangscharnieren met losse lipjes, en de decoratie bestaat uit een prachtig goudkleurig oppervlak met donkere sierlijnen.

Opvallend is de reliëfafbeelding op het deksel, waar een geknielde vrouw te zien is die een schaal vasthoudt, gevuld met peulen van de cacaoboon. De bodem draagt in reliëf de tekst: "Tjoklat camee-pastilles; Tjoklatfabriek N.V. Amsterdam."

Conditie:
Dit vintage blik verkeert in een keurige staat, met enkele sporen van gebruik en leeftijdsgerelateerde slijtage, zoals te zien is op de bijgevoegde foto's.

Afmetingen:

  • Hoogte: 5 cm.
  • Lengte: 17 cm.
  • Breedte: 11 cm.

De rijke geschiedenis van chocolade in Nederland wordt kort belicht, van het reizen met de hertog van Alva tot het ontstaan van koffie- en chocoladehuizen in de 17e eeuw. Nederlandse chocoladeproducenten, waaronder Baronie, A. Driessen, Droste, Verkade, Rademaker, Union Edel Chocolade, Van Houten, Venz en Tony's Chocolonely, worden genoemd. Ook wordt aandacht besteed aan Tjoklat, een niet meer bestaand Nederlands merk dat in 1925 als Holland(sch)-Zwitsersche Chocoladefabriek Amsterdam werd opgericht.

Na de oorlog kreeg de fabriek, toen bekend als Tjoklat-Fabriek NV Amsterdam, haar grootste bekendheid. In 1984 nam Baronie-De Heer de chocoladefabriek in Vlaardingen over, maar de merknaam en het herkenbare Tjoklat-merkteken blijven tot op de dag van vandaag in gebruik.

 

© Copyright Retro & Design. Alle rechten voorbehouden. Tekst en afbeeldingen mogen niet worden gereproduceerd zonder toestemming.

TAGS
Vintage chocoladeblik. Tjoklat Camée-Pastilles. Amsterdamse chocoladefabriek. Retro chocoladetrommel. Chocolade geschiedenis Nederland. Hollandsche Metaaldrukkerij (HMD). Chocolademerk Tjoklat. Nederlandse chocoladeproducenten. Tjoklat-Fabriek NV.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Rechthoekige vintage blikken Tjoklat Camée-Pastilles trommel, geproduceerd tussen 1950 en 1983 in Amsterdam door de Hollandsche Metaaldrukkerij (HMD). Met goudkleurige afwerking, scharnierend deksel, en opvallende reliëfafbeelding van een knielende vrouw.

Onderwerp / Thema
Vintage chocoladetrommel Tjoklat Camée-Pastilles Amsterdamse chocolade-industrie Hollandsche Metaaldrukkerij (HMD) Reliëfafbeelding knielende vrouw Cacaovruchten decoratie Chocoladehistorie Chocolademerk Tjoklat N.V. Amsterdam Retro chocoladeverpakking.

Decoratie
Knielende vrouw met schaal cacaonoten

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Goud - bruin - wit

Uitgever
Tjoklatfabriek NV Amsterdam

Vervaardiger
Hollandsche Metaaldrukkerij, HMD

Merk
Tjoklat

Materiaal
Blik -metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1983

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
4,50 cm

Lengte
17,00 cm

Breedte
11,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel