RECYCLE / HERGEBRUIK

 

Wij hergebruiken in de vorm van verpakkingsmateriaal en doorverkoop van tweedehands artikelen.
Naast het gegeven dat wij hergebruiken in de vorm van verkoop van tweedehands artikelen doen wij dit ook met betrekking tot ons verpakkingsmateriaal. In de praktijk betekent dit dat de door u bestelde artikelen worden verpakt in dozen die vaak eerst ergens anders voor werden gebruikt. Hierdoor houden wij de kosten van onze producten lager en leveren wij ook nog eens een bijdrage aan een schoner milieu, zodat wij samen met u, door minder te verspillen, zorgdragen voor een schonere wereld.

Vormen van hergebruik
Wij doen aan verschillende vormen van hergebruik:

  • Hervullen: een lege verpakking weer vullen met een andere dan het oorspronkelijke product. 
  • Hergebruik van het gehele voorwerp door tweedehands verkoop in onze webwinkel.
  • Reconditionering: het oorspronkelijke product wordt schoongemaakt en opgelapt waarna het weer bruikbaar is.

Verschil hergebruik en recycling
Recycling (Nederland) of recyclage (Vlaanderen) is het opnieuw gebruiken van materialen. Recycling is iets anders dan hergebruik, waarbij een product (of delen daarvan) opnieuw wordt gebruikt zonder het daarbij in grondstoffen te scheiden. Bij hergebruik wordt een voorwerp opnieuw gebruikt, al dan niet voor een ander doel.

Recyclen heeft verschillende voordelen

  • Er zijn minder nieuwe grondstoffen nodig, waardoor bijvoorbeeld minder bomen voor papier/karton gekapt hoeven worden.
  • De plastics die in Nederland worden ingezameld, zijn verpakkingsmaterialen; dat zijn vrijwel altijd recyclebare thermoplasten. Deze gebruiken wij als opvulmateriaal voor onze dozen en het dichttapen hiervan.
  • De uitstoot van broeikasgassen daalt, omdat hergebruik van materialen minder energie kost dan ze nieuw te produceren.

Geschiedenis
Sinds de grote welvaartsstijging in de geïndustrialiseerde westerse landen in de 20e eeuw worden veel gebruikte materialen daar als afval beschouwd en weggeworpen. Dat is niet altijd zo geweest, reeds in de middeleeuwenwaren er in Europa lompenhandelaars die aan ruilhandel deden. Zij ruilden lompen voor goedkoop aardewerk. In het algemeen gold dat goederen en materialen net zo lang werden gebruikt tot ze totaal versleten waren. In veel gebieden in de wereld is dat nog steeds het geval.

Toen in het laatste kwart van de 20e eeuw een wegwerpmaatschappij was ontstaan en de afvalbergen in een aantal welvarende landen steeds groter werden, kwam onder druk van de opkomende milieubeweging en strengere wetgeving het hergebruik van gebruikte materialen en afval op gang. Een belangrijke stimulans was ook de stijgende prijs van grondstoffen waardoor hergebruik economisch interessanter werd. Er is een aparte industrie ontstaan die zich op hergebruik en recycling heeft toegelegd.

Bekende voorbeelden van hergebruik zijn de doorverkoop van tweedehands producten via handelsites op internet en houten meubels van gemaakt van sloophout.

In 2017 werd in Nederland 87% van het gebruikte papier en karton ingezameld en hergebruikt.

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel