Artikel 249 van 590

Beleef een stukje geschiedenis met de Vintage Koektrommel voor Zwolse Blauwvingers!

Artikelnummer: BT-4454-23
€ 11,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Beleef een stukje geschiedenis met de Vintage Koektrommel voor Zwolse Blauwvingers!

  • Vervaardiger: Drenthina Hoogeveen 
  • Vervaardigingsdatum: 1925 / 1952 

Trommel voor Zwolse blauwvingers met decor van geld-tellende mannen.

Beschrijving
Ben je een trotse Zwollenaar of een liefhebber van lokale tradities? Dan is deze vintage koektrommel een absolute must-have voor jou! Deze prachtige trommel, vervaardigd door Drenthina Hoogeveen tussen 1925 en 1952, is een waar collector's item.

De rechthoekige rode trommel heeft een scharnierend oversluitdeksel en is versierd met gouden sierletters op de voorkant. Wat deze koektrommel echt bijzonder maakt, is de gedetailleerde afbeelding op het deksel. Hier zie je geldtellende notabelen die symbool staan voor de legendarische "Zwolse Blauwvingers".

Op de voorzijde van het blik prijken de gouden sierletters van "Zwolse Blauwvingers". Daarnaast zijn er op de trommel prachtige afbeeldingen te vinden, zoals de levendige Grote Markt, de charmante Nieuwe Haven en de statige Burgemeester van Rooyensingel - allemaal iconische plekken in Zwolle.

Conditie
Deze vintage koektrommel verkeert in een prachtige staat en vertoont slechts enkele gebruikssporen die passen bij zijn leeftijd. De bijgevoegde foto's geven je een gedetailleerd beeld van de conditie van het blik.

Afmetingen
Met een hoogte van 5,6 cm, een lengte van 16,7 cm en een breedte van 10,7 cm, is deze koektrommel perfect om je favoriete lekkernijen in stijl op te bergen. Bovendien is het een prachtig decoratief stuk dat je interieur een vleugje nostalgie en karakter geeft.

Zwolse Blauwvinger: Een smakelijk koekje uit Zwolle

Zwolle staat bekend om veel dingen, waaronder de heerlijke lekkernij genaamd de Zwolse Blauwvinger. Dit unieke koekje is vernoemd naar de bijnaam van de inwoners van Zwolle: blauwvingers. Maar waar komt die bijnaam eigenlijk vandaan?

Deze bijzondere benaming heeft zijn oorsprong in een middeleeuwse rivaliteit tussen Zwolle en de naburige stad Kampen. In die tijd had Zwolle de Grote Kerk, die helaas werd getroffen door een verwoestende brand. Als gevolg hiervan besloot Zwolle het klokkenspel van de kerk te verkopen.

Toen de Kampenaren hiervan hoorden, konden ze het niet laten om hun rivalen een lesje te leren. Ze betaalden het verschuldigde bedrag namelijk met de kleinst mogelijke munteenheid, waardoor ze talloze munten moesten tellen. Het tellen van al die munten zorgde ervoor dat de Zwollenaren blauwe vingers kregen.

Het recept voor de Zwolse Blauwvinger is overigens vergelijkbaar met dat van een spritskoekje.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Koektrommel voor Zwolse Blauwvingers

Onderwerp / Thema
koekblik - bewaarblik - Blauwvingers

Decoratie
Geld tellende mannen

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Rood - goud - meerkleurig

Uitgever
Zwolse Blauwvingers

Vervaardiger
Drenthina Hoogeveen

Merk
Zwolse Blauwvingers

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1925 - 1952

Kwaliteit
Nette vintage staat

Hoogte
5,60 cm

Lengte
16,70 cm

Breedte
10,70 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel