Artikel 253 van 593

Ontdek deze Tijdloze Schat: Vintage Monopolyspel 1969 van N.V. Smeets & Schippers!

Artikelnummer: SP-4451-23
€ 24,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Ontdek deze Tijdloze Schat: Vintage Monopolyspel 1969 van N.V. Smeets & Schippers!

  • Vervaardiger: N.V. Smeets & Schippers / Licentie Parker Brothers U.S.A.
  • Vervaardigingsdatum: 1969

Beschrijving
Ontdek het nostalgische Vintage Monopolyspel uit 1969 van N.V. Smeets & Schippers, onder licentie van Parker Brothers U.S.A. Dit unieke verzamelitem neemt je mee terug in de tijd naar de klassieke versie van Monopoly, zoals gespeeld in de jaren '60.

Grijp nu je kans om dit bijzondere Vintage Monopolyspel uit 1969 van N.V. Smeets & Schippers toe te voegen aan je verzameling. Geniet van de klassieke gameplay en de authentieke charme van dit iconische bordspel. Wees snel, want dit unieke stukje geschiedenis zal ongetwijfeld gewild zijn bij zowel verzamelaars als liefhebbers van Monopoly.

Conditie
Dit specifieke exemplaar is vervaardigd in 1969 en verkeert in een nette vintage staat. Het spel toont minimale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde slijtage, voornamelijk op de doos. De bijgevoegde foto's geven een gedetailleerd beeld van de conditie van het spel.

Afmetingen doos
Met afmetingen van 4 cm in hoogte, 51 cm in lengte en 26 cm in breedte, is de doos van dit Vintage Monopolyspel een prachtig stukje retro design dat perfect past bij elke verzameling of als nostalgisch decoratief item.


Monopoly, ook bekend als het spel der monopolies, is een van de populairste bordspellen ter wereld en is verkrijgbaar in 26 talen. Sinds het spel in 1935 door Parker Brothers op de markt werd gebracht, zijn er meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht. Er zijn ook regelmatig speciale edities uitgebracht.

Het doel van het spel is om een monopolie op te bouwen door zoveel mogelijk straten te kopen. Spelers die op een straat belanden waar iemand anders de eigenaar van is, moeten huur betalen. De straten zijn gegroepeerd in kleurgroepen van drie of twee straten. In veel versies vertegenwoordigen deze straten de hoofdstad van het land, maar soms zijn het ook straten in verschillende steden, wat de groepsindeling logischer maakt.

De straten op het speelbord weerspiegelen de kenmerken van de landen waarin het spel wordt verkocht. Bijvoorbeeld, de duurste straat op het Nederlandse bordspel is de Kalverstraat, de beroemdste winkelstraat in Amsterdam.

Spelregels: Elke speler begint met een startbedrag van 1500 eenheden in verschillende coupures. Er zijn versies van het spel waarin met een betaalkaart wordt gespeeld in plaats van met contant geld. In deze versies zijn de tarieven veel hoger, soms wel 100 of 10.000 keer zo hoog, en het startgeld is evenredig hoger (bijvoorbeeld 150.000 of 15.000.000 eenheden).

Tijdens het spel bewegen de spelers over het speelbord door gebruik te maken van twee dobbelstenen. Ze komen onderweg verschillende eigendommen tegen, zoals straten, stations en nutsbedrijven. Als een speler op een onroerend goed landt dat nog niet door een andere speler is gekocht, kan hij of zij het kopen, op voorwaarde dat er genoeg geld beschikbaar is. Als de speler niet kan of wil kopen, wordt het eigendom geveild door de bank. Als een speler alle straten in dezelfde kleurgroep bezit, mag hij huizen bouwen, waardoor andere spelers hogere huur moeten betalen als ze op die straten belanden. Na vier huizen kan een hotel worden gebouwd, wat de maximale huur oplevert. Het bouwen moet echter gelijkmatig over de kleurgroep worden verdeeld. Stations en nutsbedrijven kunnen niet worden bebouwd; de huur is afhankelijk van het aantal stations/nutsbedrijven dat de eigenaar bezit, en voor de nutsbedrijven ook van het aantal gegooide ogen.

Algemeen Fonds- en Kanskaarten: Daarnaast zijn er vakjes met de opschriften "Kans" en "Algemeen Fonds". Als een speler op een van deze vakjes belandt, krijgt hij of zij een opdracht die zowel gunstig als ongunstig kan uitpakken. Eventuele betalingen die voortvloeien uit deze kaarten, evenals belastingen, moeten volgens de officiële spelregels aan de bank worden betaald. In Nederlandse versies van het spel zijn de 16 Kanskaarten vaak blauw en de 16 Algemeen Fonds-kaarten roze. Deze twee stapels kaarten liggen in het midden van het bord. Er zijn drie kaarten die zowel bij Kans als bij Algemeen Fonds voorkomen.

 

Geschiedenis: Op 5 januari 1904 vroeg Elizabeth Magie een patent aan voor het bordspel The Landlord's Game (Het Spel van de Huisbaas) en benaderde daarmee Parker Brothers, een spellenfabrikant. Echter, het spel werd afgewezen.

Charles B. Darrow, een werkloze verwarmingsmonteur uit de Verenigde Staten, toonde in 1934 het spel dat we nu kennen als Monopoly. Hij gebruikte The Landlord's Game als basis voor Monopoly. De bedeltjes van zijn vrouw dienden als speelstukken (in de traditionele versies van Monopoly vind je nog steeds strijkijzertjes en vingerhoedjes als pionnen). Ook Darrow ging naar Parker Brothers, maar zij waren aanvankelijk niet geïnteresseerd in zijn spel. In 1934 liet Darrow (met hulp van een bevriende drukker) 5000 exemplaren van het spel drukken en verkocht deze via een warenhuis in Philadelphia. Deze exemplaren werden razendsnel verkocht. Een jaar later toonde Parker Brothers toch interesse en in het eerste jaar van de productie werden meer dan een miljoen exemplaren van het spel verkocht. De Britse speelgoedfabriek Waddingtons raakte datzelfde jaar enthousiast en zo verspreidde Monopoly zich over de hele wereld. Charles B. Darrow stierf uiteindelijk als multimiljonair.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage Monopolyspel uit 1969

Onderwerp / Thema
Monopoly - bordspel - familiespel - gezelschapsspel

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Meerkleurig

Aantal spelers
Minimum aantal spelers: 2 Maximum aantal spelers: 6

Leeftijd
Vanaf 9 à 12 jaar

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig te leren

Taal van spelregels
Nederlands

Speelduur
45 minuten tot 2 uur

Auteur(s)
Parker Brothers

Merk
Smeets & Schippers N.V.

Materiaal
Papier - karton - plastic - kunststof

Bijzonderheden
Inclusief spelregels

Tijdperk
1969

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
4,00 cm

Lengte
51,00 cm

Breedte
26,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel