VERKOCHT

Artikel 139 van 1057

Vintage blik, De Gruyters Cacao, Groenmerk

Artikelnummer: BT-4372-23

VERKOCHT


Vintage blik, De Gruyters Cacao, Groenmerk

  • Vervaardiger: De Gruyter
  • Vervaardigingsdatum: 1935 - 1945

Beschrijving
Een prachtig stukje nostalgie! Dit rechthoekige cacaoblik met een scharnierend deksel, liefdevol gedoopt als "De Gruyter's cacao". Het blik straalt een levendige pracht uit met zijn groene en veelkleurige ontwerp.

Bij dit blik vallen direct de gedetailleerde afbeeldingen op die de gehele buitenkant sieren en een verhaal vertellen over de teelt van cacao. Het deksel toont een elegante dame bij een tak vol cacao-vruchten, omlijst door een ovale vorm. Aan de voorkant prijkt een afbeelding van een man met een schaal vol cacao-vruchten, met op de achtergrond een schilderachtige zee met een zeilboot, een stad, majestueuze bergen en een idyllisch eilandje met een palmboom. Aan de achterzijde zien we een man met een lange stok, wederom met een achtergrond van een betoverende zee met een zeilboot, een stad, imposante bergen en een eilandje met een sierlijke palmboom.

Op de linkerzijkant van het blik staat een afbeelding van een man, met op de achtergrond een zee waarin twee mannen in een roeiboot dobberen, een stad en serene bergen. De rechterzijkant toont ons een man met cacao-vruchten, tegen een achtergrond van een glinsterende zee met een stoomschip en majestueuze bergen.

Als kers op de taart zijn er rondom de hoeken van het blik boomstammen afgebeeld, en boven elke afbeelding pronken takken vol cacao-vruchten, waardoor een weelderige sfeer wordt gecreëerd.

De rand van het deksel draagt trots het opschrift "DE GRUYTER'S CACAO" en "GROENMERK", dat herhaald wordt voor extra nadruk. Bij het openen van het deksel wordt een speciale boodschap onthuld, geschreven in een ovaal: "En betere waar / En 10 procent / alleen de Gruyter". Deze woorden beloven kwaliteit en exclusiviteit aan de gelukkige eigenaar van dit prachtige cacaoblik.

Conditie
Dit cacaoblik verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. De foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 7,5 cm
  • Lengte: 11,5 cm.
  • Breedte: 7,5 cm.

De Gruyter was een bekend Nederlands detailhandelsbedrijf dat zijn oorsprong vond in 1818. Het bedrijf werd opgericht door Johannes de Gruyter en specialiseerde zich in de verkoop van levensmiddelen, waaronder kruidenierswaren, drogisterijartikelen en huishoudelijke producten.

Gedurende zijn bestaan groeide De Gruyter uit tot een prominente speler in de Nederlandse detailhandel. Het bedrijf opende talloze winkels in verschillende steden en dorpen in het hele land. Het stond bekend om zijn kwaliteitsproducten en betrouwbare service, en was geliefd bij veel Nederlandse consumenten.

Een opmerkelijk kenmerk van De Gruyter was de nadruk op huismerkproducten. Het bedrijf produceerde en verkocht een breed scala aan eigen merkartikelen, variërend van voedselproducten zoals cacao, koffie en thee tot non-foodproducten zoals zeep en schoonmaakmiddelen. Deze huismerken werden vaak verpakt in herkenbare verpakkingen met het De Gruyter-logo.

In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw onderging de detailhandelssector in Nederland echter ingrijpende veranderingen. Supermarktketens en discountwinkels begonnen terrein te winnen, waardoor traditionele kruidenierszaken zoals De Gruyter het steeds moeilijker kregen. In 1972 werden de laatste De Gruyter-winkels omgezet naar de Edah-supermarktformule, een ander bekend Nederlands merk in die tijd.

Hoewel de fysieke winkels van De Gruyter niet meer bestaan, blijft het merk een herinnering aan een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse detailhandelsgeschiedenis. Producten met het De Gruyter-merk, zoals het rechthoekige cacaoblik dat eerder werd genoemd, hebben vaak een nostalgische waarde en zijn geliefd bij verzamelaars en liefhebbers van retro-artikelen. Het merk De Gruyter is een symbool geworden van een tijdperk waarin de kruidenier een prominente rol speelde in de Nederlandse samenleving.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage cacaoblik De Gruyter Groenmerk

Onderwerp / Thema
Cacaoblik - blik - productverpakking - houder - groenmerk

Decoratie
Figuur - man - vrouw - boom - vrucht - flora - boot - schip - vaartuig - vervoermiddel

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Groen - oranje - bruin

Uitgever
De Gruyter

Vervaardiger
De Gruyter

Merk
De Gruyter Groenmerk

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend deksel

Tijdperk
1935 - 1940

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
7,50 cm

Lengte
11,50 cm

Breedte
7,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel