VERKOCHT

Artikel 1041 van 1067

Brocante koektrommel van Bolletje met rood deksel en bakkertje

Artikelnummer: BR-3601-21

Brocante koektrommel van Bolletje met rood deksel en bakkertje.

  • Vervaardiger: Bolletje B.V.
  • Vervaardigingsdatum: 1950 - 1980

Beschrijving
Deze brocante blikken koektrommel van Bolletje is afkomstig uit de jaren '60 en is uitgevoerd met een rood dubbelwandig indrukdeksel. De decoratie van dit blik bestaat uit een vanillie-gele ondergrond versierd met rode ruiten. Aan de onder- en bovenkant een rode lijn. Aan de onderkant golvende sierrandjes. Het deksel is rood en toont het het logo met het bekende bakkertje.

De binnenkant van de trommel is goudkleurig. Tekst in reliëf in de bodem: "revente interdite". 

Conditie
Deze blikken koektrommel van Bolletje verkeert in een originele brocante staat met meerdere sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 10 cm. 
  • Lengte: 20 cm. 
  • Breedte: 12 cm. 

Wist je dat het bakkertje een ontwerp is van Marten Toonder, dezelfde tekenaar van Tom Poes en Ollie B. Bommel? "Bolletje, wie is er niet groot mee geworden"? 


Bolletje
Gerardus Johannes ter Beek (1843-1933) startte aan het einde van 1867 een bakkerswinkel aan de Grotestraat in Almelo, in een pand dat zijn vader Albertus Antonius (1802-1868), die onder andere broodverkoper was, vlak voor zijn dood voor hem had gekocht. Dit bedrijf zou de start zijn van een familiebedrijf dat vanaf halverwege de 20e eeuw bekend zou worden onder de naam Bolletje

Gerardus' zoon Albert (1877-1958) zette het bedrijf van zijn vader voort, maar legde zich meer toe op het bakken van beschuit. Reeds in de jaren '20 zette hij deze beschuiten met behulp van zijn bakfiets tot in Deventer af. Zijn vrouw stond in de bakkerswinkel in Almelo. Heden zijn in dit pand de Bolletje Winkel & Koffieschenkerij en het bakkerijmuseum De Meelzolder gevestigd. Het echtpaar kreeg vijf zonen en twee dochters die aanvankelijk allemaal in het familiebedrijf gingen werken. Oudste zoon Gerard ter Beek (1915-2006) werd verantwoordelijk voor de bakkerij. Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten de beschuitproductie groot aan te pakken. 

In 1954 startten de vijf broers een industriële bakkerij aan de Turfkade in Almelo. Johannes Antonius (Jan) ter Beek (1916-2006) was de initiatiefnemer tot wijziging van de merknaam "Ter Beek's Beschuit". Broer Gerard bedacht de naam "Bolletje". Bolletje ontwikkelde zich tot 's lands grootste beschuitproducent, mede dankzij een uitgekiend reclamebeleid van Jan ter Beek met medewerking van reclamebureau De Zuil uit Enschede. Het bedrijf werd beroemd vanwege de reclamespreuk: "Ik wil Bolletje!", later uitgeroepen tot de reclameslogan van de twintigste eeuw. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Koektrommel - koekblik

Onderwerp / Thema
Bolletje - bakker - koek - kaakjes

Decoratie
Bolletjes Bakker van Marten Toonder

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Vanillie-geel - rood - goud

Uitgever
Bolletje B.V.

Vervaardiger
Bolletje BV

Merk
Bolletje

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los insluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1980

Kwaliteit
Brocante met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
10,00 cm

Lengte
20,00 cm

Breedte
12,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel