VERKOCHT

Artikel 1044 van 1069

Brocante gevlamde oranje gietijzeren drievakschaal of stoofpan van DRU met zwaar gietijzeren deksel

Artikelnummer: BR-3156-21

Brocante gevlamde oranje gietijzeren drievakschaal of stoofpan van DRU met zwaar gietijzeren deksel.

  • Vervaardiger: DRU
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 50 / 60

Beschrijving
Vintage/Brocante gietijzeren schaal of stoofpan, voorzien van drie vakken en een bijbehorend zwaar gietijzeren deksel met handvat en overdrukregeling. De pan zelf heeft handgrepen en een gevlamde rood-oranje emaille buitenkant. Aan de binnenkant wit geëmailleerd. Deze solide pan is geschikt voor zowel het gasfornuis als voor gebruik in de oven. 

Conditie
Deze gietijzeren pan van DRU verkeert in een originele brocante staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 6 cm.
  • Breedte (met greep): 26,5 cm.
  • Diameter: 22,5 cm.

DRU is een van de oudste industriële bedrijven van Nederland. Het bedrijf werd opgericht in 1754 te Ulft, de gieterij daar werd in 1973 gesloten en in 2003 verhuisde de resterende onderdelen van het bedrijf naar Duiven. In 2009 is een cultuurcentrum genaamd de DRU Cultuurfabriek in een van de gebouwen gevestigd. 

Op 17 mei 1754 sloten de heren Bogel, Henning, graaf Van den Bergh en zijn raadsheer Roukens een overeenkomst tot het oprichten van een ijzerhut. Het zou een van de eerste hoogovens van Nederland worden.Het ging jarenlang niet zo best met deze ijzerhut totdat in 1774 Bernard Joseph Diepenbrock en zijn neven Theodor Johannes en Bernard Johann Reigers ten tonele verschenen. 

Zij kwamen uit Bocholt waar hun families groot aanzien genoten. Omdat zij al een ijzerhut bezaten in Bocholt hadden zij ervaring met de ijzergiettechniek. Het drietal tekende een pachtcontract en begon te investeren in de hut. Het ging veel beter met het bedrijf en na diverse pachtcontracten werden, in 1831, de families Diepenbrock en Reigers volledig eigenaren van de Ulftse hut.

Daarmee was ook de naam DRU geboren (Diepenbrock en Reigers te Ulft). DRU produceerde inmiddels van alles wat uit gietijzer kon worden gemaakt, van paraplustandaards tot grafkruizen en van pannen tot kachels. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Stoofpan - drievakschaal

Onderwerp / Thema
Oven - fornuis - keuken - gas - gietijzer - DRU

Decoratie
Oranje gevlamd uiterlijk

Categorie
Brocante

Kleur
Oranje - wit

Uitgever
DRU

Vervaardiger
Diepenbrock en Reigers Ulft

Merk
DRU

Materiaal
Gietijzer - emaille

Bijzonderheden
Zwaar gietijzeren deksel met overdrukregeling

Tijdperk
1950 - 1960

Kwaliteit
Brocante met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
6,00 cm

Breedte
26,50 cm

Diameter
22,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel