VERKOCHT

Artikel 29 van 2859

Vintage Monopolyspel van Clipper uit 1967

Artikelnummer: SP-3539-21

Vintage Monopolyspel van Clipper uit 1967.

  • Vervaardiger: Clipper
  • Vervaardigingsdatum: 1967

Beschrijving
Het spel monopoly (Engels voor monopolie) is een van de bestverkochte bordspellen ter wereld. Het is in 26 talen verkrijgbaar. Sinds 1935, het jaar dat het spel door Parker Brothers op de markt gebracht werd, zijn ruim 200 miljoen exemplaren verkocht. Ook verschijnen regelmatig bijzondere edities.

Het doel van het spel is een monopolie op te bouwen, wat spelers kunnen doen door zo veel mogelijk straten op te kopen. Iedere speler die in een straat verblijft, moet de eigenaar van die straat huur betalen. De straten zijn verdeeld in groepen van drie (of twee) straten. In veel buitenlandse versies zijn het straten in de hoofdstad van het land, maar vaak ook zijn het straten in verschillende steden, wat de groepsindeling logischer maakt.

De straten van het bordspel reflecteren iets van de landen waarin het verkocht wordt. De duurste straat op het Nederlandse bordspel is bijvoorbeeld de Kalverstraat, de bekendste winkelstraat in Amsterdam. Op het Belgische bordspel is dat de Nieuwstraat in Brussel.

Dit is de laatste uitgave uit de reeks zwarte dozen. Deze werd uitgegeven in 1967 en 1968. In het logo staat nu niet langer het logo met het bootje, maar de Clipper naam. Die is zowel op het deksel als op het speelbord te vinden. 

De spelregels zijn bij dit spel helaas niet meer voorhanden, maar we gaan ervan uit dat deze bij het merendeel van de mensen bekend zijn.

Conditie
Dit Monopolyspel van Clipper verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving

Formaat

  • Hoogte: 3 cm.
  • Lengte: 46 cm. 
  • Breedte: 23,5 cm.

Monopoly
De ontstaansgeschiedenis van Monopoly is onafscheidbaar verbonden met die van de werkloze ingenieur Charles Darrow uit Germantown, Pennsylvania. Hij deponeerde een patent in 1933 en werd multimiljonair dank zij dit idee. Maar de echte geboortedatum situeert zich eerder naar het einde van 1800, toen eigendomspellen populair werden. Monopoly heeft opvallende gelijkenissen met “The Landlord’s game”, een spel waar Elizabeth Magie 30 jaar eerder een patent voor kreeg. Mevrouw Magie heeft haar spel nooit commercieel uitgebaat. Maar het kende wel een groeiende populariteit door de vele handgemaakte kopieën voor vrienden en kennissen. 

Tegen de tijd dat Charles Darrow het spel “The Landlord’s Game” speelde begin 1930, evolueerde het spel van een eerder eenvoudig concept waar huur moest betaald worden door te landen op eigendom van medespelers tot het spel dat nog steeds vandaag zo’n succes kent door een aantal elementen die er aan toegevoegd werden: namen voor de individuele eigendommen, het idee om groepen eigendommen te verzamelen, het oprichten van huizen en hotels om nog meer huur te innen en de introductie van de kaarten “algemeen fonds” en “kans”.

De belangrijkste invloed die Monopoly zo’n succes bracht had echter niets te maken met de spelregels, maar wel met de geest waarin het gespeeld werd. Monopoly groeide uit tot het spel rond aankoop en competitie. Een heel belangrijke uitlaatklep voor mensen, die tijdens de grote depressie, even wilden ontsnappen aan de harde dagelijkse realiteit.

Magie ontwikkelde haar spel om duidelijk te maken hoe gewetenloze eigenaars torenhoge huur aanrekenden. Zij wou het kapitalistisch systeem duidelijk in zijn hemd zetten. Het is daarom bijzonder ironisch dat Monopoly uitgroeide tot het één van de grootste symbolen van het kapitalisme met spelers die eigendommen proberen te verwerven om steenrijk te worden ten koste van de andere (want die moeten bankroet gaan...). Daarom b.v. heeft Fidel Castro Monopoly verbannen uit Cuba en alle bestaande dozen in beslag genomen. Vandaag is het nog steeds taboe in Cuba, China en Noord Korea.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage Monopolyspel

Onderwerp / Thema
Bordspel - familiespel - gezelschapsspel

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Meerkleurig

Aantal spelers
Minimum aantal spelers: 2 Maximum aantal spelers: 6

Leeftijd
Vanaf 9 á 12 jaar

Moeilijkheidsgraad
Normaal

Speelduur
45 minuten tot 2 uur

Uitgever
Clipper, Smeets & Schippers (N.V. Smeets & Schippers)

Vervaardiger
Clipper games & Toys BV

Merk
Clipper

Materiaal
Papier - karton - hout

Bijzonderheden
Dit is de laatste uitgave uit de reeks zwarte dozen

Tijdperk
1967

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
3,00 cm

Lengte
46,00 cm

Breedte
26,50 cm

Inhoud
Compleet, maar zonder spelregels

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel