A R C H I E F

Artikel 1967 van 2537

Vintage cacaoblik De Gruyter's Cacao, groenmerk

Artikelnummer: 681

De Gruyter's cacaoblikje. 

Vintage cacaoblik. Vierkant kleurig blikje met scharnierend deksel en voorzien van tekst met reclame en naam fabrikant 'De Gruyter'. Periode 1925-1950.

Rechthoekig blikje met scharnierend deksel. Polychroom bedrukt met een decor van cacaoplukkers. Opschriften op dekselrand: "De Gruyter's Cacao" "Groenmerk" Binnnenzijde deksel tekst: "En betere waren En 10 procent alleen de Gruijter". 

Rechthoekig blik met afgeronde hoeken met op gehele blik afbeeldingen in kleur met betrekking tot de cacao-teelt. Op deksel, in ovaal, dame bij tak met cacao-vruchten. Op voorkant man met schaal met cacao-vruchten, met op de achtergrond zee met zeilboot, stad, bergen en eilandje met palmboom. Op achterkant man met lange stok, met op de achtergrond zee met zeilboot, stad, bergen en eilandje met palmboom. Op linker zijkant man, met op de achtergrond zee met twee mannen in een roeiboot, stad en bergen. Op rechter zijkant man met cacao-vruchten, met op de achtergrond zee met stoomschip en bergen. Rondom op de hoeken boomstammen en boven elke afbeelding takken met cacao-vruchten. 

  • Hoogte: 7,5 cm. 
  • Lengte: 11,5 cm. 
  • Breedte: 7,5 cm. 

De Gruyter was een winkelketen in Nederland, in de 19e eeuw en 20e eeuw (tot 1976). Op het hoogtepunt waren er meer dan 550 winkels en bijna 7.500 werknemers.

Piet de Gruijter (1795-1867) begon in 1818 in 's-Hertogenbosch met een paarden-grutmolen, een bedrijf voor de verwerking van peulvruchten, zaden, en granen. Later nam zijn zoon Louis (1833-1911) de onderneming over. De klantenkring bestond vooral uit boeren in de omgeving van 's-Hertogenbosch.

Aan het einde van de 19e eeuw werd aan het verwerkingsbedrijf een keten van winkels toegevoegd, aanvankelijk alleen in 's-Hertogenbosch. In 1896 werd een winkel in Utrecht geopend en in 1902 in Amsterdam.

Tot de leiding van het bedrijf De Gruyter behoorde inmiddels ook een derde generatie: de zonen Lambert (1873-1951) en Jacques (1875-1950). In 1912 werd gestart met het branden van koffiebonen.

Een belangrijk element in de verkooppolitiek was het geven van 10% korting bij inlevering van de kassabonnen. De slagzin van De Gruyter luidde dan ook: En betere waar èn tien procent, alleen De Gruyter. Hierdoor werden trouwe klanten beloond en had men een extra middel om de filiaalchefs te controleren. Omdat De Gruyter alleen producten van eigen merk verkocht waren de brutoprijzen toch niet te vergelijken met die van anderen.

In 1913 ging in Nederland de 44ste winkel open. De meeste winkels waren in die tijd gevestigd in de vier grote steden van Nederland.

In het verzuilde Nederland was De Gruyter de winkel van de katholieken, de protestanten kozen onder meer voor Albert Heijn. Met de ontzuiling werden deze verhoudingen na 1950 geleidelijk wat losser.

In de jaren zestig bereikte het De Gruyter-concern zijn hoogtepunt. Er waren meer dan 550 winkels en bijna 7.500 personeelsleden. In 's-Hertogenbosch waren inmiddels grote productievestigingen ontstaan. Het concern had levensmiddelenwinkels door het hele land verspreid.

Als klantenbinder gaf De Gruyter vanaf 1948 elke week een klein cadeautje weg voor kinderen: het legendarische Snoepje van de week. Het werd geïntroduceerd toen na de Tweede Wereldoorlog de suiker van de bon ging en er te veel suiker in aanbod was. Bij enkele guldens aan boodschappen werd ongevraagd snoep voor de kinderen meegegeven. Later werd het "snoepje" een plastic speelgoedje, een spelletje, een poppetje of een boekje. Elke week iets anders. Een langdurige actie was die van kartonnen bouwplaten van huizen en gebouwen.

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel