Artikel 14 van 46

"Burgherdragt Serveerstel", achtdelig gebakstel van porselein vervaardigd door Villeroy en Boch

Artikelnummer: PO-4165-23
€ 34,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

"Burgherdragt Serveerstel", achtdelig gebakstel van porselein vervaardigd door Villeroy en Boch

  • Vervaardiger: Villeroy & Boch / Nutroma
  • Vervaardigingsdatum: jaren 1960 - 1970

Van Hindeloopen tot Walcheren

Beschrijving
Mooi porseleinen achtdelig gebakstel vervaardigd door de firma Villeroy en Boch. Deze set bestaat uit een taartschaal, een cakeschaal en zes gebaksbordjes. De officiële naam is Burgherdragt Serveerstel.

De verschillende onderdelen zijn voorzien van afbeeldingen van verschillende klederdrachten uit diverse streken. Deze gehele set kon vroeger bij elkaar gespaard worden met zegeltjes van Nutroma.

  • Taartschaal klederdracht Zaanstreek 1780
  • Cakeschaal klederdracht Walcheren 1860
  • Gebaksbordjes klederdracht Hindeloopen 1840, Hindeloopen 1860, Groningen 1865, Axel 1925, Middelburg 1939, Huizen 1940

Conditie
Deze set verkeert in een nette staat met normale minimale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Geen scheuren, barstjes of stukjes eraf. Fotot's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Taartschaal: L x B = 27,5 x 27,5 cm. H. 2 cm.
  • Cakeschaal: L x B = 26 x 13 cm. H. 2 cm.
  • Bordjes: L x B = 12,5 x 12,5 cm. H. 2 cm.

Villeroy & Boch
Het bedrijf begon in het dorpje Audun-le-Tiche in Lotharingen, waar François Boch met zijn drie zoons Boch in 1748 een pottenbakkerij begon. In 1767 verhuisde het bedrijf naar het nabijgelegen Luxemburg, dit ten gevolge van de annexatie van Lotharingen door Frankrijk. Het bedrijf kreeg zo concurrentie van talrijke Franse aardewerkproducenten en werd ook afgesloten van zijn grootste afzetmarkt, Luxemburg. Het bedrijf verkreeg van het Oostenrijks bestuur van de toenmalige Zuidelijke Nederlanden vrijstelling van in- en uitvoerheffingen. Het bedrijf vestigde zich in Septfontaines en werd omgevormd naar een porseleinfabriek. In 1809 opende Jean-François Boch een fabriek in Mettlach in Duitsland. Op 14 april 1836, fuseerde het bedrijf met dat van Nicolas Villeroy en werd Villeroy & Boch (V&B).

In 1976 werd de porseleinfabriek Heinrich uit Selb (Beieren) overgenomen. Sinds 1990 worden de aandelen van het bedrijf verhandeld op de Duitse aandelenbeurs. Alhoewel nog steeds familieleden bij Villeroy & Boch werken, is de leiding niet meer in handen van een familielid. Te Mettlach werd door V&B een keramiekmuseum opgericht.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Burgherdragt Serveerstel - achtdelig gebakstel van porselein

Onderwerp / Thema
gebak - taart - cake - porselein - serveren - Villeroy & Boch - Nutroma

Decoratie
Afbeeldingen van diverse kledingdrachten uit vroeger jaren

Categorie
Aardewerk - porselein

Kleur
Wit - meerkleurig

Uitgever
Nutroma

Vervaardiger
Villeroy & Boch

Merk
Villeroy & Boch - Nutroma

Materiaal
Porselein

Bijzonderheden
Achtdelige set

Tijdperk
Jaren 1960 - 1970

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
2,00 cm

Lengte
Zie beschrijving

Breedte
Zie beschrijving

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel