VERKOCHT

Artikel 450 van 677

Serie beschuitbussen van Van der Meulen met echte Friese sporten 1964 / 1989

Artikelnummer: BT-4152-23

VERKOCHT


Serie beschuitbussen van Van der Meulen met echte Friese sporten 1964 / 1989

  • Vervaardiger: Van der Meulen, Hallum
  • Vervaardigingsdatum: 1964 - 1989

Beschrijving
Serie van drie blikken bussen voor beschuit van Van der Meulen, Hallum. Met afbeeldingen van echte Friese sporten zoals;

  • Alvestêdetocht (elfstedentocht) en Flierjeppen 
  • Belslydjeien en Kaatsen 
  • Ringsteken en Skutsjesielen 

Conditie
Deze set van drie beschuitbussen verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 22,5 cm. 
  • Diameter: 10,5 cm. 

De Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht) is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel "De Tocht der Tochten" genoemd. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats.

Polsstokverspringen, beter bekend onder de Friese naam fierljeppen, is een sport waarbij een atleet probeert met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand over een sloot te overbruggen. Het is een traditionele Friese sport. De betekenis van fierljeppen is ver springen (van fier, "ver" en ljeppe, een archaïsch woord voor "springen", dat verwant is aan het Engelse to leap en het Nederlandse lopen).

Koersen met paardenspannen en sleden: Is het met een arrenslee zo snel mogelijk een bepaalde afstand door de sneeuw afleggen. Dit wordt vooral nog in het noorden van het land gedaan en dan met name in Friesland waar het belslydjeien wordt genoemd.

Kaatsen is een balsport waarbij de bal met de handpalm wordt geslagen. Het wordt nu in diverse varianten onder verschillende namen over de hele wereld beoefend. Het kan worden gespeeld tussen ploegen variërend van één tot negen personen. De speltechniek is erop gericht de bal met de handpalm zo te slaan, dat de tegenpartij hem niet reglementair kan terugslaan.

Ringsteken of ringrijden is een folkloristische traditie waarbij men, gezeten te paard of vanaf een aanspanning, een lans door een ring probeert te steken. Deze traditie, die in sommige streken als sport beoefend wordt, komt voor in delen van Nederland, Duitsland en Denemarken. 

Skûtsjesilen zijn de Friese zeilwedstrijden met skûtsjes. Reeds in de negentiende eeuw werden wedstrijden met skûtsjes georganiseerd, zoals in 1820 in Sneek. Een skûtsje (Fries voor 'schuitje') is een houten of stalen Friese tjalk gebouwd voor het vervoer van vracht in Friesland.


Van der Meulen
In 1910 richt Hessel van der Meulen in Ferwerd een kleine ambachtelijke beschuitbakkerij op. Al snel is de hoge kwaliteit een begrip in het land. De vraag naar Van der Meulen Beschuit blijft sterk groeien en al snel is uitbreiding noodzakelijk. Het bedrijf verhuist naar Hallum, waar een grote, speciaal voor Beschuit ingerichte, bakkerij wordt gebouwd onder de naam "De Volharding". In 1997 wordt besloten om terug te keren naar de kern; het produceren van Beschuit, Roggebrood en Melba Toast. Van der Meulen de Meesterbakkers is nu een internationale onderneming met circa 120 werknemers. 

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Set van drie vintage Van der Meulen beschuitbussen

Onderwerp / Thema
Friese sporten - beschuit - productverpakking

Decoratie
Diverse Friese sporten

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Meerkleurig

Uitgever
Van der Meulen

Merk
Van der Meulen

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Serie van drie - losse oversluitdeksels

Tijdperk
1964 - 1989

Kwaliteit
Vintage met normale sporen van gebruik

Hoogte
22,50 cm

Diameter
10,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel