Vorige Artikel 109 van 446 Volgende

Rechthoekig vintage cacaoblik met scharnierend deksel, “De Gruyter’s cacao”, Groenmerk

Artikelnummer: BT-4062-22
€ 6,95 ( Over onze artikelen berekenen wij u geen btw)
Voorraad 1 stuk

Rechthoekig vintage cacaoblik met scharnierend deksel, “De Gruyter’s cacao”, Groenmerk

  • Vervaardiger: De Gruyter
  • Vervaardigingsdatum: 1935 - 1945

De Gruyter Groenmerk Cacao

Beschrijving
Vintage blik van De Gruyter net een rechthoekig vorm en met afgeronde hoeken in groen met oranje details. Het blik is uitgevoerd met een oversluitdeksel (scharnier ontbreekt). Het deksel is normaal gesproken met een penscharnier bevestigd.

Op het gehele blik staan afbeeldingen in kleur met betrekking tot de cacaoteelt, -pluk en -vervoer vanuit de koloniën. Op het deksel in een ovaal staat een dame bij een tak met cacao-vruchten. Op de voorkant een man met een schaal met cacao-vruchten, met op de achtergrond de zee met een zeilboot, stad, bergen en een eilandje met palmboom. Op achterkant een man met een lange stok en dezelfde achtergrond. Op de linker zijkant een man, met op de achtergrond zee met twee mannen in een roeiboot, stad en bergen. Op de rechter zijkant een man met cacao-vruchten, met op de achtergrond zee met stoomschip en bergen. Rondom op de hoeken gedecoreerd met boomstammen en boven elke afbeelding diverse takken met blad en cacao-vruchten.

Opschrift op dekselrand: "DE GRUYTER'S CACAO", "GROENMERK". Binnenkant deksel geschreven in een ovaal: "En betere waar, En 10 procent, alleen de Gruyter".

Conditie
Dit cacaoblik van De Gruyter verkeert in een vintage staat met diverse sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Scharnier van het deksel ontbreekt! Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 7,5 cm
  • Lengte: 11,5 cm.
  • Breedte: 7,5 cm.

De Gruyter was een winkelketen in Nederland, in de 19e eeuw en 20e eeuw (tot 1976). Op het hoogtepunt waren er meer dan 550 winkels en bijna 7.500 werknemers.

Een belangrijk element in de verkooppolitiek was het geven van 10% korting bij inlevering van de kassabonnen. De slagzin van De Gruyter luidde dan ook: En betere waar èn tien procent, alleen De Gruyter. 

Als klantenbinder gaf De Gruyter vanaf 1948 elke week een klein cadeautje weg voor kinderen: het legendarische Snoepje van de week. Het werd geïntroduceerd toen na de Tweede Wereldoorlog de suiker van de bon ging en er te veel suiker in aanbod was. Bij enkele guldens aan boodschappen werd ongevraagd snoep voor de kinderen meegegeven. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage cacaoblik De Gruyter Groenmerk

Onderwerp / Thema
Cacaoblik - blik - productverpakking - houder

Decoratie
Figuur - man - vrouw - boom - vrucht - flora - boot - schip - vaartuig - vervoermiddel

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Groen - oranje - meerkleurig

Uitgever
De Gruyter

Vervaardiger
De Gruyter

Merk
De Gruyter Groenmerk

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnier van het deksel ontbreekt

Tijdperk
1935 - 1940

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
7,50 cm

Lengte
11,50 cm

Breedte
7,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel