VERKOCHT

Artikel 669 van 1096

Set van twee vintage blikken voor koffie van De Gruyter

Artikelnummer: BT-3978-22

VERKOCHT


Set van twee vintage blikken voor koffie van De Gruyter

  • Vervaardiger: De Gruyter
  • Vervaardigingsdatum: Begin jaren 70

Beschrijving
Mooie kleurrijke set van twee vintage bewaarblikken voor koffie van de bekende Nederlandse winkelketen de Gruyter. Beide blikken zijn voorzien van een scharnierend oversluitdeksel. De decoratie van deze blikken bestaat uit een oranje en bruine ondergrond met daarop diverse afbeeldingen van het koffiebonen plukken ofwel de koffieoogst.

Deze oude blikken koffietrommels van De Gruyter uit begin jaren 70 waren geschikt voor pakken koffie van 250 gram.

Conditie
Deze set van twee koffieblikken verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 16 cm.
  • Breedte: 10,5 cm.
  • Lengte: 12,5 cm.

De Gruyter was een winkelketen in Nederland, in de 19e eeuw en 20e eeuw (tot 1976). 

Piet de Gruijter (1795-1867) begon in 1818 in 's-Hertogenbosch met een paarden-grutmolen, een bedrijf voor de verwerking van peulvruchten, zaden, en granen. Later nam zijn zoon Louis (1833-1911) de onderneming over. De klantenkring bestond vooral uit boeren in de omgeving van 's-Hertogenbosch. 

Aan het einde van de 19e eeuw werd aan het verwerkingsbedrijf een keten van winkels toegevoegd, aanvankelijk alleen in 's-Hertogenbosch. In 1896 werd een winkel in Utrecht geopend en in 1902 in Amsterdam. 

Tot de leiding van het bedrijf De Gruyter behoorde inmiddels ook een derde generatie: de zonen Lambert (1873-1951) en Jacques (1875-1950). In 1912 werd gestart met het branden van koffiebonen. 

Een belangrijk element in de verkooppolitiek was het geven van 10% korting bij inlevering van de kassabonnen. De slagzin van De Gruyter luidde dan ook: En betere waar èn tien procent, alleen De Gruyter. Hierdoor werden trouwe klanten beloond en had men een extra middel om de filiaalchefs te controleren. Omdat De Gruyter alleen producten van eigen merk verkocht waren de brutoprijzen toch niet te vergelijken met die van anderen. 

In 1913 ging in Nederland de 44ste winkel open. De meeste winkels waren in die tijd gevestigd in de vier grote steden van Nederland. 

In het verzuilde Nederland was De Gruyter de winkel van de katholieken, de protestanten kozen onder meer voor Albert Heijn. Met de ontzuiling werden deze verhoudingen na 1950 geleidelijk wat losser. 

In de jaren zestig bereikte het De Gruyter-concern zijn hoogtepunt. Er waren meer dan 550 winkels en bijna 7.500 personeelsleden. In 's-Hertogenbosch waren inmiddels grote productievestigingen ontstaan. Het concern had levensmiddelenwinkels door het hele land verspreid. 

In december 1967 werd de 10% korting afgeschaft, met verlaging van de prijzen. In plaats daarvan kon men 10% van het aankoopbedrag sparen, en na voor f 250 gekocht te hebben en dus f 25 te hebben gespaard, hierop 10% "rente" krijgen (waardoor de slagzin kon blijven), of via een rentespaarbrief na 5 jaar f 12,50. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Koffieblikken - koffietrommels - bewaarblikken - productverpakking - De Gruyter

Onderwerp / Thema
Verpakking - koffie - bewaren - opbergen - keuken - opslag

Decoratie
Koffiebonen plukkers

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Oranje - bruin - groen - meerkleurig

Uitgever
De Gruyter

Merk
De Gruyter

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierende oversluitdeksels - set van twee

Tijdperk
Begin jaren 70

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik

Hoogte
16,00 cm

Lengte
12,50 cm

Breedte
10,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel