VERKOCHT

Artikel 639 van 1067

Cilindrisch geel Verkade blikken vintage beschuitbus met Oost-Indische kers

Artikelnummer: BT-3598-21

VERKOCHT


Cilindrisch geel Verkade blikken vintage beschuitbus met Oost-Indische kers. 

  • Vervaardiger: Fa. Verkade
  • Ontwerp: Cees Dekker
  • Datering:  1960 - 1980 

Beschuitbus van de Koninklijke Verkade Fabrieken Zaandam.

Beschrijving
Rechte ronde blikken beschuitbus uitgevoerd met een iets bol los oversluitend deksel. De decoratie van deze bus bestaat uit een gele ondergrond met een lichter geel ruitpatroon en met een groene onderrand. In de lengte is de bus regelmatig verdeeld met 6 trossen bloemenranken en blad van de Oost-Indische kers in groen, rood en geel. Ook een krans van dezelfde ranken op deksel. Het deksel heeft verder een rolrand en het blik heeft aan de achterzijde een gefelste langsnaad. 

Het merk is in de bodem in een cirkel geperst: KONINKLIJKE VERKADE FABRIEKEN N.V. ZAANDAM, gedeponeerd fabrieksmerk. 

Conditie
Deze beschuitbus verkeert in een nette vintage staat met gewone sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 21 cm. 
  • Diameter: 10 cm. 

Prijs is per stuk!


Verkade, een Hollandser merk is er haast niet. 
Verkade is opgericht op 2 mei 1886. Toen opende Ericus Gerhardus Verkade zijn Stoom- , Brood en Beschuitfabriek “De Ruyter”. De naam “De Ruyter” was gekozen met een buiging naar het verleden; de eerste meelmolen van West Zaandam droeg die naam. De producten van het eerste uur waren; brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes, later kwamen ook de waxinelichtjes hierbij. “De Ruyter” is nu nog steeds herkenbaar in het logo van het Verkade merk. In de loop der tijd is Verkade overgegaan op het maken van koekjes en chocolade. 


De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant uit de familie Tropaeolaceae.

De gladde, grauwgroene bladeren herinneren aan een wapenschild. Dat heeft aan de naamgeving bijgedragen, want de botanische naam Tropaeolum is afgeleid van het Latijnse woord "tropaeum", waarmee een met wapens behangen boom als een teken van de overwinning werd aangeduid.

Bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun scherpe smaak denken aan mierikswortel. De Oost-Indische kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend. De bladeren kunnen ingezouten worden en de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Verkade beschuitbus

Onderwerp / Thema
Beschuitblik - blik - bus - productverpakking - houder

Decoratie
Oost-indische kers

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Geel - oranje - groen - rood

Uitgever
Verkade's fabrieken Zaandam

Vervaardiger
Verkade's fabrieken Zaandam

Ontwerper
Cees Dekker

Merk
Verkade

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1960 - 1980

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
21,00 cm

Diameter
10,00 cm

Inhoud
Geschikt voor een hele rol beschuit

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel