Artikel 43 van 67

Vintage spel original "RATIO" van Jumbo uit 1974

Artikelnummer: SP-3640-21
€ 6,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Vintage spel original "RATIO" van Jumbo uit 1974

  • Uitgever: Jumbo (Hausemann en Hötte)
  • Jaar van uitgifte: 1975

Beschrijving
Dit spel kan gespeeld worden op 4 bijgevoegde speelvelden.

PAT
De bedoeling van Pat is, als eerste de eigen pionnen op de gekleurde stippen van de tegenstander te krijgen

WINGS
Gespeeld wordt met twee maal 9 pionnen in beide kleuren. Om beurten plaatsen de twee spelers een pion op een der 24 stippen van het speelbord waarbij ze proberen een 'wing' te vormen.

START
Bij dit spel krijgt de ene speler 5 pionnen van de ene kleur, de andere speler 5 pionnen van de andere kleur. Op de buitenbaan wordt altijd met de klok mee gespeeld. wie het hoogste aantal ogen met de dobbelsteen werpt, mag beginnen. Er wordt om de beurt gespeeld.

PYRAMIDE
Beide spelers krijgen 10 pionnen, de kleuren doen er niet toe. Wie het hoogste aantal ogen met de dobbelsteen gooit, mag beginnen. Hij gooit opnieuw en zet één van zijn pionnen op de het dichts bij hem zijnde cirkels.

Conditie
Dit spel verkeert in een originele vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat doos

  • Hoogte: 4 cm.
  • Lengte: 18,5 cm.
  • Breedte: 18,5 cm.

Jumbo (spellen)
Jumbo is een bekende fabrikant van bord- en gezelschapsspellen.

Engelbert Hausemann, een Duitse handelsreiziger, stichtte op 1 januari 1853 een zaak in Amsterdam, een 'Agentuur en Commissie Zaak in Kramerijen', te vergelijken met een winkel van Sinkel. Deze zaak was de voorloper van de huidige spellenuitgevers en -fabrikanten Hausemann & Hötte. 

In 1860 kwam Wilhelm Hötte (1843), de zoon van de zuster van Engelbert Hausemann als werknemer de gelederen versterken. In 1873 stichtte hij zijn eigen bedrijf. Op 27 december 1882 besloten Hausemann & Hötte samen te gaan werken als de firma Hausemann & Hötte. Deze samenwerking duurde vijf jaar, Engelbert Hausemann trok zich op 31 december 1887 op hoge leeftijd terug. De vennootschap werd ontbonden en er werd overeengekomen dat Wilhelm Hötte het bedrijf onder de bestaande firmanaam zou voortzetten.

In 1947 verscheen het eerste foldertje met Jumbospellen. Het eerste spel op de eerste pagina was Mens erger je niet!. Andere titels uit die tijd waren: Hamertje Tik, Ganzenbord, Lotto, Pim Pam Pet, Halma en Dobbertje Duik. Naast het assortiment aan spellen waren vooral Meccano en Schuco de merken die de omzet genereerden.

Naast de bekende klassiekers als Stratego, Mens erger je niet! en Pim-pam-pet bestaat het huidige assortiment onder meer uit een uitgebreide educatieve serie genaamd 'ik leer...'. De klassiekers zoals het vraag-en-antwoordspel Electro kennen een actuelere verschijningsvorm. 

In 1978 verwierf Hausemann & Hötte het predicaat 'Koninklijk'.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vier spellen in één doos

Onderwerp / Thema
Strategie - tactiek

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Meerkleurig

Aantal spelers
Voor 2 spelers

Leeftijd
Vanaf 9 á 12 jaar

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig

Taal van spelregels
Niet bijgeleverd, zie beschrijving voor speluitleg

Uitgever
Jumbo (Hausemann en Hötte)

Merk
Jumbo

Materiaal
Karton - plastic

Tijdperk
1974

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
4,00 cm

Lengte
18,50 cm

Breedte
18,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel