VERKOCHT

Artikel 1031 van 1067

Brocante emaille broodtrommel in crémewit met handvat en klipsluiting

Artikelnummer: BR-3624-21

Brocante emaille broodtrommel in crémewit met handvat en klipsluiting 

  • Vervaardigingsdatum: 1925 - 1950
  • Vervaardiger: Onbekend

Beschrijving  
Rechthoekige crémewitte broodtrommel van geëmailleerd plaatstaal en uitgevoerd met lichtgebogen deksel. Op het deksel bevindt zich een scharnierend metalen handvat. Aan de voorkant is deze trommel voorzien van een zogenoemde klipsluiting. Een van de scharnieren mist een schroef, maar dit heeft geen nadelige werking op het openen en sluiten van de trommel. 

Nog prima voor het dagelijks gebruik en een sierraad voor in de keuken. Geschikt voor meerdre broden of losse broodjes.

Conditie
Deze brocante emaille broodtrommel verkeert in een goede staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Scharnier mist aan één kant een schroef. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 16 cm. 
  • Lengte: 48 cm. 
  • Breedte: 24 cm. 

Brocante
Om als antiek te worden gezien, moet een voorwerp minimaal 100 jaar oud zijn. Bij Brocante spreekt men dan ook wel over semi-antieke spullen. Brocante spullen hoeven er niet perfect uit te zien. Het doorleefde uiterlijk geeft  brocante juist karakter en uitstraling. 

Email of emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. 

Een emaillelaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillelaag ook decoratief. 

Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud en zilver. Omdat een emaillelaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. 

Vanouds worden metalen buitenkanten van  kooktoestellen, pannen en dergelijke geëmailleerd. Hier wordt overwegend wit email gebruikt. Bij het petroleumstel en bij pannen werden ook andere kleuren toegepast, zoals reseda groen, donkergroen, petrolblauw, zwart, rood, oranje gevlamd, mintgroen, creme en grijsgewolkt. Een aantal van deze uitvoeringen is echter verouderd. 

Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Emaille broodtrommel

Onderwerp / Thema
Brocante - emaille - brood - opberger - keuken - kelder

Categorie
Brocante - bric-a-brac

Kleur
Crémewit - metaal

Uitgever
Onbekend

Vervaardiger
Onbekend

Merk
Onbekend

Materiaal
Geëmailleerd plaatstaal - metaal

Tijdperk
1925 - 1950

Kwaliteit
Goede brocante staat

Hoogte
16,00 cm

Lengte
48,00 cm

Breedte
24,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel