VERKOCHT

Artikel 1032 van 1069

​Ronde blauw met witte koektrommel met cherubijntjes, mollig kinderfiguurtje met vleugeltjes

Artikelnummer: BT-3224-21

Ronde blauw met witte koektrommel met cherubijntjes, mollig kinderfiguurtje met vleugeltjes.

  • Vervaardiger: General Biscuits Nederland B.V.
  • Vervaardigingsdatum: 1980

Beschrijving
Ronde blauw met witte koektrommel vervaardigd door General Biscuits Nederland B.V. Deze trommel is uitgevoerd met een los oversluitdeksel. De decoratie van deze blikken trommel bestaat uit een donkerblauwe ondergrond met witte sierlijke ronde details. De blikken doos is voorzien van een gefelste langsnaad. Op het deksel in reliëf een voorstelling van twee cherubijntjes die met een net een vis hebben gevangen.

Conditie
Deze blikken koektrommel verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Binnenkant vertoon enkele sporen van oxidatie. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 7,5 cm.
  • Diameter: 20 cm.

Een putto (meervoud: putti of putto's) of amoretto is in de beeldhouw- en schilderkunst een mollig kinderfiguurtje, bijna altijd mannelijk en meestal naakt. Als het kind vleugeltjes heeft, spreekt men ook van een cherubijntje. Putti komen vooral voor in de renaissance-, barok- en rococokunst.

Het woord putto komt uit het Italiaans en was oorspronkelijk een (scheld)naam voor een kleine jongen, van het neutrale Latijn putus (afgeleid van putare 'reinigen').

De voorlopers van de putti waren Cupido(otjes) en de eroten uit de oudheid, minnegodjes die bijvoorbeeld worden aangetroffen op kindersarcofagen, dansend, strijdend, musicerend of anderszins. Het gaat dan over naakte kinderfiguren als begeleiders van de liefdegod Eros. De herleving van deze figuurtjes wordt toegeschreven aan de Florentijnse renaissance-beeldhouwer Donatello (1386-1466).

Putti hadden behalve een decoratieve functie vaak ook een allegorische betekenis.

Een allegorie is in de beeldende kunst een symbolische voorstelling waarbij een idee of abstract begrip (bijvoorbeeld deugden en ondeugden) wordt verbeeld door één of meer personificaties, personen en concrete zaken.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Koektrommel - koekblik

Onderwerp / Thema
Koek - kaakjes - biscuits - productverpakking

Decoratie
Cherubijntjes - mollig kinderfiguurtje met vleugels

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Blauw - wit

Uitgever
General Biscuits

Vervaardiger
General Biscuits Nederland B.V.

Merk
General Biscuits

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel - koektrommel in reliëf

Tijdperk
1980

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
7,50 cm

Diameter
20,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel