VERKOCHT

Artikel 1011 van 1119

Vintage blikken trommel 'Eene vertelling van Dorisje' Albert Heijn

Artikelnummer: BT-3617-21

Vintage blikken trommel  'Eene vertelling van Dorisje' Albert Heijn

  • Vervaardigingsdatum: 1960 / 1979 
  • Vervaardiger: Albert Heijn

Blikken trommel van Albert Heijn met afbeelding van vier seizoenen en vertelling van Dorisje.​ 

Beschrijving
Winter, lente, zomer en herfst. Koektrommel met vier jaargetijden. Dit blik is voorzien van een scharnierend oversluitdeksel. De decoratie van dit blik bestaat uit een donkerbruine ondergrond met daarop diverse meerkleurige afbeeldingen. 

Vijf verhaaltjes en vijf voorstellingen van: " Eene vertelling van Dorisje", over de winter, lente, zomer en herfst. Er heeft vroeger 400 gram amandelspeculaas ingezeten.

Op de bodem van het blik staat de naam Albert Heijn in reliëf. Een leuk blik voor de verzamelaar en natuurlijk nog steeds geschikt als koektrommel. Ook mooi puur als decoratie.

Eene vertelling van
D O R I S J E 

Wij zaten laatst bij Saartje,
Onze oude goede baker,
Die sprookjes kan vertellen,
Wij dronken chocolade,
En deden honderd vragen.

In' t einde zei ons Saartje:
Wel nu, mijn hartediefjes!
Gij kent de vier getijden,
Wat houd gij voor het beste?

LENTE
Die tijd is mij het liefste, wanneer de boomen bloeien,
Is dat niet in de lente?

ZOMER
Neen ik verkies den zomer
Zei Keesje, dan is het kermis,
Dan hoef ik niet te leeren.

HERFST
Maar ik zei, 't is het beste,
Als meest de vrugten rijp zijn.
Dan valt er braaf te knappen.
Dan heeft men abricoozen,
En pruimen, en morellen
En perzikken, en peeren:
En is dat niet in het najaar?

WINTER
De winter, lieve Saartje!
Zei Pietje, is de beste,
Dan hooren wij vertellen,
En drinken chocolade,Of eeten dikke wafels.

Conditie
Dit blik verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik (deksel lichtjes gedeukt) en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Beelden maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 7,5 cm. 
  • Lengte: 18,5 cm.
  • Breedte: 12,5 cm.

Albert Heijn
Albert Heijn sr. komt uit de Oostzaanse familie Heijn. Hij nam in 1887 van zijn vader Jan Heijn diens kruidenierszaak in de Kerkbuurt van Oostzaan over. Acht jaar later opende hij het eerste filiaal in Purmerend en in Zaandam opende hij in 1899 een Centraal Magazijn.

De eerste artikelen onder eigen merk werden verkocht vanaf 1910. De basis voor de eigen productiebedrijven werd in 1911 gelegd, eveneens in Zaandam, waar in de keuken van een oud herenhuis begonnen werd met het branden van koffie en het bakken van koek. Langs de Zaan verschenen fabrieken voor beschuit, drop, koffie, thee, wijn en andere producten. In 1920 werd de Maatschappij tot Exploitatie der Fabrieken en Handelszaken opgericht. Anton Jurgens van Anton Jurgens' Margarinefabrieken N.V., een van de voorlopers van Unilever, kocht de helft van het gewone aandelenkapitaal (die hij overigens na onenigheid met de heer Heijn in 1927 weer verkocht). In datzelfde jaar namen schoonzoon Johan Hille en zoons Jan en Gerrit Heijn de leiding over.

Zeven jaar later, in 1927, bestond de winkelketen 40 jaar. Het bedrijf telde inmiddels 107 filialen en kreeg het predicaat Hofleverancier. Anton Jurgens werd uitgekocht.

Albert Heijn sr. overleed in 1945 op 80-jarige leeftijd. Drie jaar later ging het bedrijf naar de beurs.

In 1952 opende Albert Heijn in Schiedam zijn eerste zelfbedieningswinkel. Dit in navolging van Gebroeders van Woerkom, die op 26 november 1946 als eerste in Nederland naar Amerikaans voorbeeld een zelfbedieningswinkel opende in Nijmegen. In 1956 begon Albert Heijn met de uitgave van het blad AllerHande, een maandblad over het concern en zijn filialen, recepten, aan eten en drinken gerelateerde artikelen en huishoudtips. Op 25 mei van datzelfde jaar werd aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam de eerste Albert Heijn-supermarkt geopend. Naast kruidenierswaren werden vanaf deze datum ook voorverpakt vers vlees, verse groente, fruit en aardappelen verkocht. Vanaf 1961 ging het bedrijf ook restaurants exploiteren in steden als Amstelveen, Leiden en Utrecht, onder de naam Albert's Corner, in de jaren zeventig kwamen de eerste wegrestaurants onder deze naam. De formule Albert's Corner werd later omgedoopt tot AC Restaurants, dat in 1998 overging naar een Italiaanse horecagroep. Vanaf 1963 verkocht Albert Heijn koffie onder de naam Perla. In 1971 begon Albert Heijn met een hypermarktformule Miro, in Vlissingen.

Twee jaar later werd Ahold opgericht, als moederbedrijf van de ondernemingen die toebehoorden aan Albert Heijn. In dat jaar werd eveneens de supermarktketen ETOS overgenomen, die later werd omgevormd tot een drogisterijketen. De kleinzoon van de oprichter, Albert Heijn, werd in 1958 president-directeur. Het bedrijf nam in 1972 concurrent Simon de Wit over.

In 1981 begon Albert Heijn met een franchise-formule, waarbij zelfstandige supermarktondernemers onder de naam AH opereren. In datzelfde jaar begon de campagne: 's Lands grootste kruidenier gaat op de kleintjes letten. In 1987 werd het 500e filiaal van Albert Heijn geopend, aan het Stationsplein in Almere Stad.

In 1987 bestond Albert Heijn honderd jaar en kreeg het moederbedrijf Ahold het predicaat "Koninklijk".

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Koekblik - biscuitblik - koektrommel

Onderwerp / Thema
Dorisje - vertelling - jaargetijden - speculaas - blik - trommel - verpakking

Decoratie
Diverse getekende afbeeldingen met betrekking tot lente, zomer, herft en winter

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Donkerbruin - goud - meerkleurig

Uitgever
Albert Heijn

Vervaardiger
Albert Heijn B.V.

Merk
Albert Heijn

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1960 - 1979

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
7,50 cm

Lengte
18,50 cm

Breedte
12,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel