VERKOCHT

Artikel 913 van 1119

Rechthoekige blikken theetrommel met oosterse taferelen in relief voor NIEMEYER

Artikelnummer: BT-3615-21

Rechthoekige blikken theetrommel met oosterse taferelen in relief voor NIEMEYER. 

  • Vervaardiger: Nederlands Vereenigde blikfabrieken 
  • Vervaardigingsdatum: 1959 

Beschrijving  
Blikken theetrommel in een rechthoekige staande vorm en uitgevoerd met een scharnierend oversluitend deksel. Dit blik heeft een gefelste langsnaad die zichtbaar is op één van de hoeken, een vouwrand en steunvoor. Het scharnierend deksel is vervaardigd met uitgespaarde omhangscharnieren.

De decoratie bestaat uit crémewitte vlakken met rode randen en versierde details in goudkleur. De voorstellingen op het blik zijn uitgevoerd in relief. Deze zijn in oosterse sferen en tonen vissende mannen, een tempel, een figuur met waaier en een boom met bloesem. Op het deksel staat een oosters teken. Verder niet gemerkt.. 

Conditie 
Deze blikken theetrommel verkeert in een brocante staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 19,5 cm. 
  • Lengte: 15 cm. 
  • Breedte: 15 cm. 

Niemeyer BV is lange tijd een familiebedrijf geweest, voortvloeiend uit een handel in koloniale waren. Deze handel werd opgericht door Meindert Niemeijer op 25 maart 1819. De handel lag toen net buiten de stad en verkocht producten uit de koloniën, waaronder tabak. De tabakshandel (het Wapen van Rotterdam) werd uitgebreid met de productie van tabak. Op deze manier had het bedrijf zowel de productie en verkoop van kerftabak in eigen huis. Nadat zoon Theodorus Niemeijer het bedrijf van zijn vader had overgenomen begon het bedrijf naast haar eigen productie (van het merk 'het wapen van Rotterdam) met het produceren voor andere bedrijven. Hiervan zijn 'de Bijenkorf' en 'de Tabakshandel' enkele voorbeelden. Tevens begon het bedrijf met de productie van koffie en thee

Tijdens de grote depressie in 1932/1933 stopte het bedrijf met de productie van sigaretten. De fabrieksruimten werden benut voor de productie van koffie en thee. 

De Tweede Wereldoorlog overleefde het bedrijf door het vervaardigen van surrogaatkoffie en theesurrogaat (onder de naam Savora). 

Gedurende de twintigste eeuw groeide het bedrijf. Het nam verschillende tabaksfabrikanten in de stad Groningen over, waaronder F. Lieftinck, en betrad ook de internationale markten.Ten gevolge van de grote concurrentie van Douwe Egberts moest het bedrijf in de jaren zestig de koffie- en theeverkoop stopzetten.  

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken theetrommel - bewaarblik - opslagblik - verpakking

Onderwerp / Thema
Oosters - thee - Niemeijer - Niemeyer

Decoratie
Oosters - vissende mannen - tempel - een figuur met waaier - boom met bloesem

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Rood - crémewit - goud

Vervaardiger
Verblifa (vereenigde blik fabrikanten)

Merk
Niemeijer - ongemerkt

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1959

Kwaliteit
Brocante met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
19,50 cm

Lengte
15,00 cm

Breedte
15,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel