A R C H I E F

Artikel 167 van 2493

Vintage blik Patria cream crackers De enige echte

Artikelnummer: BT-3110-20

Vintage blik Patria cream crackers De enige echte.

  • Vervaardiger: Verblifa - Patria Biscuits Amsterdam
  • Vervaardigingsdatum: 1957

Beschrijving
Rechthoekig blik voor het bewaren van cream crackers. Het blik verkeert in een goede vintage staat en is uitgevoerd met een los oversluitdeksel. Vervaardigd door Verblifa in opdracht van Patria Biscuits Amsterdam. De decoratie van dit blik bestaat uit een crémekleurig deksel met vlakken in rood en wit met de tekst: Patria Cracker Biscuits Amsterdam Holland. De enige echte.

De zijkant is lichtblauw met donkerblauwe accenten van korenaren en de tekst 'Cream Crackers'. Rode driehoek 'Patria cracker biscuits Amsterdam Holland.

Aan de onderzijde is het blik gemerkt met het Patria logo en in reliëf de tekst: Cream crackers de enige echte!

Conditie
Dit blikje van Patria verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 9 cm.
  • Lengte: 17,5 cm. 
  • Breedte: 8 cm.

Patria
De NV Biscuitfabriek Patria is in 1957 overgenomen door Albert Heijn.

Biscuitfabriek Patria in Amsterdam kan er op bogen het Rijksmuseum bekend gemaakt te hebben in veel Nederlandse gezinnen. Velen zullen zich de grote trommel met biscuitjes – in sommige delen van het land “kaakjes” genoemd – met in de deksel geperste afbeelding van het Rijksmuseum herinneren, die in de vijftiger jaren op veel huiskamertafels te vinden was.

Bij Patria werden koekjes, beschuitjes en de bekende crackers gemaakt. In 1978 stond de Patria fabriek aan de Haarlemmerweg in het hele land in de belangstelling. De vrouwen die er werkten voerden actie tegen sluiting van het bedrijf. Ze hielden de fabriek zelfs een week lang bezet. Uiteindelijk ging de fabriek toch dicht. Hij werd in 1981 afgebroken.

Verblifa, De Vereenigde Blikfabrieken was een Nederlands bedrijf dat blikverpakkingen fabriceerde, naast plaatijzeren artikelen, emaillen borden, huishoudelijke artikelen, plaat- en stampwerk en kook- en verwarmingsartikelen. Daarnaast werden ook kunststof artikelen vervaardigd. Het hoofdkantoor was gevestigd in Amsterdam en het bedrijf beschikte over fabrieken in onder andere Weesp, Krommenie, Hillegersberg, Doesburg, Dordrecht, Delft, Oudenbosch en Utrecht.

De Vereenigde Blikfabrieken werd opgericht in 1912 en was het gevolg van een fusie tussen twee al langer bestaande Zaanse blikfabrieken, de NV tot exploitatie van Verwer's Fabrieken met de NV Zaanlandsche Blikfabriek v/h Woud & Schaap, beide te Krommenie. In 1930 verwierf Verblifa praktisch alle aandelen in de Woud & Bekkers Blikfabrieken, die onder de vroegere naam Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon als zelfstandig bedrijf onder Verblifa doorging.

In 1936 werd, samen met de Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon, een dochteronderneming opgericht, de NV De Vereenigde Automatenfabrieken V.A.F. te Amsterdam. Na de oorlog werd eerst in 1949 nog een groot belang verkregen in de Electro Blikfabriek te Leeuwarden, en met dit bedrijf samen werd in 1953 de Mij. tot vervaardiging van 'Ducaat' verwarmings- en Kookapparaten te Doesburg opgericht. In 1954 startte Verblifa ook met de vervaardiging van kunststof artikelen. Er werkten toen in de 8 fabrieken en het hoofdkantoor circa 3450 arbeiders. Tien jaar later, in 1964, werkten er nog circa 2400 personen, eind 1964 ontstond Thomassen & Drijver-Verblifa uit een fusie van T & D met De Vereenigde Blikfabrieken.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Bewaarblik voor crackers

Onderwerp / Thema
Cream crackers - Patria - productverpakking

Decoratie
Korenaren

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Blauw - créme - rood

Uitgever
Patria Quality Biscuits

Vervaardiger
Verblifa (vereenigde blik fabrikanten)

Merk
PATRIA

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1957

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
9,00 cm

Lengte
17,50 cm

Breedte
8,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel