A R C H I E F

Artikel 166 van 2493

Vintage blikken tabakstrommel. Niemeyer's tabak erkend de beste

Artikelnummer: BT-3109-20

Vintage blikken tabakstrommel. Niemeier's tabak erkend de beste. 

  • Vervaardiger: Niemeijer BV
  • Vervaardigingsdatum: 1930 - 1960

Beschrijving
Rechthoekig vintage/brocant blik voor tabak van Niemeyer uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel. Het scharnier betreft twee omhangscharnieren met losse lipjes. De decoratie van dit blik bestaat uit een goudkleurige ondergrond met rode details en is uitgevoerd in reliëf. 

De binnenkant en onderzijde zijn goudkleurig. Op de bodem aan de binnenkant de tekst: "Niemeyer's tabak erkend de beste".

Conditie
Dit blik verkeert in een brocante/vintage staat met meerdere sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 7,5 cm.. 
  • Lengte: 19,5 cm
  • Breedte: 11,5 cm.

Niemeyer BV is lange tijd een familiebedrijf geweest, voortvloeiend uit een handel in koloniale waren. Deze handel werd opgericht door Meindert Niemeijer op 25 maart 1819. De handel lag toen net buiten de stad en verkocht producten uit de koloniën, waaronder tabak. De tabakshandel (het Wapen van Rotterdam) werd uitgebreid met de productie van tabak. Op deze manier had het bedrijf zowel de productie en verkoop van kerftabak in eigen huis. Nadat zoon Theodorus Niemeijer het bedrijf van zijn vader had overgenomen begon het bedrijf naast haar eigen productie (van het merk 'het wapen van Rotterdam) met het produceren voor andere bedrijven. Hiervan zijn 'de Bijenkorf' en 'de Tabakshandel' enkele voorbeelden. Bovendien begon het bedrijf met de productie van koffie en thee. 

Tijdens de grote depressie in 1932/1933 stopte het bedrijf met de productie van sigaretten. De fabrieksruimten werden benut voor de productie van koffie en thee. 

De Tweede Wereldoorlog overleefde het bedrijf door het vervaardigen van surrogaatkoffie en theesurrogaat (onder de naam Savora). 

Gedurende de twintigste eeuw groeide het bedrijf. Het nam verschillende tabaksfabrikanten in de stad Groningen over, waaronder F. Lieftinck, en betrad ook de internationale markten. Ten gevolge van de grote concurrentie van Douwe Egberts moest het bedrijf in de jaren zestig de koffie- en theeverkoop stopzetten.  

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken tabaksdoos - tabaksblik

Onderwerp / Thema
Tabak - Niemeijer

Decoratie
Rode ster - rood vlak

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Goudkleurig - rood

Uitgever
Niemeijer B.V.

Vervaardiger
Niemeyer BV

Merk
Niemeijer

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel - in reliëf

Tijdperk
1930 - 1960

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
17,50 cm

Lengte
19,50 cm

Breedte
11,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel