A R C H I E F

Artikel 165 van 2493

Set van twee retro blikken koffiebussen van Douwe Egberts met nostalgische afbeeldingen

Artikelnummer: BT-3108-20

Set van twee retro blikken koffiebussen van Douwe Egberts met nostalgische afbeeldingen. 

 • Vervaardiger: Douwe Egberts B.V. Joure - D.E.
 • Vervaardigingsdatum: na 2000

 


Beschrijving
Deze mooie set van twee prachtige retro koffiebussen van Douwe Egberts hebben een nostalgische uitstraling en daarmee een knipoog naar vroegere tijden. De blikken zijn perfect om een heel pak koffie in op te bergen.

 1. Het eerste blik heeft een schitterende afbeelding van een koffie schenkend dienstmeisje. Het blik heeft een afbeelding naar een van de eerste advertenties van Douwe Egberts. Dit schitterende nostalgische bewaarblik was maar tijdelijk in bepaalde winkels en supermarkten verkrijgbaar.
 2. Het tweede blik betreft een rechthoekige blikken bus voor koffie van Douwe Egberts met oud Hollandse taferelen waarbij het, koffie zetten, serveren, inschenken en opdrinken van de koffie centraal staat. 

Tekst op het deksel blik:

 • De koffie wordt in deze bus bewaard.

Teksten op de zijkanten van het blik:

 • De  koffie wordt gezet 
 • De koffie wordt geserveerd 
 • De koffie wordt ingeschonken 
 • De koffie word gedronken 

Conditie
Deze set van twee retro blikken verkeert in een erg nette staat zo goed als nieuw en zonder noemenswaardige sporen van gebruik of slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

 • Hoogte: 20 cm. 
 • Lengte: 11,5 cm. 
 • Breedte: 7 cm. 
   

SINDS 1895
Het Friese koffievrouwtje is al sinds 1895 één van de meest kenmerkende en meest herkenbare symbolen van Douwe Egberts.


Douwe Egberts bestaat al meer dan 260 jaar. Het merk is in 1753 ontstaan in een klein kruidenierswinkeltje in Joure. Douwe Egberts heeft verschillende succesvolle, vernieuwende ideeën op de markt gebracht. Zo werd in 1924 het geschenksysteem geïntroduceerd door middel van de spaarpunten op de verpakking die mensen konden verzamelen. Dit systeem, dat nog steeds bestaat, is inmiddels een van de oudste spaarsystemen in Nederland. Douwe Egberts ontwikkelde door de jaren heen verschillende innovatieve koffiezetapparaten. Het merk Douwe Egberts is niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving.


Koffie is een meestal warm genuttigde drank, die wordt bereid op basis van water en gedroogde en gebrande pitten van de koffieplant (Coffea spp.) die vanwege hun vorm koffiebonen worden genoemd. Koffie bevat het stimulerende en verslavende middel cafeïne. De meeste soorten in het geslacht Coffea komen van nature voor in tropisch Afrika en op de eilanden in de Indische Oceaan. Ze vinden hun oorsprong in Ethiopië, Jemen en Soedan.

De koffieboon is een belangrijk exportproduct van landen rondom de evenaar, zoals Brazilië, Vietnam en Colombia. Koffieplanten worden vooral gecultiveerd op plantages in tropische landen, voor export naar landen met een gematigd klimaat. Samen met kennis van de drank verspreidde de plant zich vanaf de 15e eeuw uit tropisch Afrika naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Sinds de 19e eeuw bevinden de belangrijkste producenten en exporteurs van koffiebonen zich in de tropische gebieden van Zuid- en Centraal-Amerika, Afrika en Azië. De meest geteelde soorten zijn Coffea arabica (arabica) en C. canephora (robusta).

Koffie wordt in veel culturen genuttigd. De drank is, voor wat betreft de smaak, bitter en licht zuur en wordt daarom soms aangevuld met melk en/of suiker. Koffie wordt ook als smaakmaker gebruikt in gebak, taart en ijs. Een gematigde consumptie zou een gunstig effect hebben op de gezondheid.


Koffie als drank
In Nederland werd de exotische, en toen nog exclusieve, drank aan het einde van de 17e eeuw slechts door een handjevol mensen uit de gegoede burgerij gedronken. Omdat koffie als een mysterieuze drank werd beschouwd, kenden sommige mensen er magische krachten aan toe. Zo ontstond het koffiedikkijken. Vanaf begin 18e eeuw werd de drank door de dalende prijs populairder en kwamen overal koffiehuizen op. Het werd van een drank voor de elite steeds meer een drank voor de hele bevolking. Vanaf 1750 werd het volksdrank nummer één; het verstootte bier van de eerste plaats.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Set van twee blikken koffiebussen

Onderwerp / Thema
Douwe Egberts - Koffie - bewaarblik - productverpakking - reclame

Decoratie
Nostalgische afbeeldingen

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Oranje - rood - bruin - meerkleurig

Uitgever
Douwe Egberts B.V. Joure

Vervaardiger
Douwe Egberts

Merk
Douwe Egberts

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Losse inzetdeksels

Tijdperk
Na 2000

Kwaliteit
Goede staat - zo goed als nieuw

Hoogte
20,00 cm

Lengte
11,50 cm

Breedte
7,00 cm

Inhoud
Geschikt voor een heel pak D.E. koffie

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel