Meer over SPEELGOED en SPELLETJES

Het meeste speelgoed dat wij aanbieden bestaat voornamelijk uit gezelsschapsspelletjes. Een gezelschapsspel is een spel dat wordt gespeeld voor de gezelligheid, om met bekenden en familie de tijd te verdrijven. Vaak zijn dit bordspelen zoals Monopoly, maar ook sjoelen en sommige kaartspelen worden als gezelschapsspel aangemerkt. Omdat het bij een gezelschapsspel om de gezelligheid gaat, wordt er niet om een prijs of inzet gespeeld.

Tijdens de opgang van de computer werden gezelschapsspelletjes steeds minder uit de kast gehaald, en werden zelfs klassieke spelen in digitale vorm uitgebracht. Retro & Design is van mening dat het toch het leukste blijft om gezamenlijk om de tafel een bordspel te spelen. Je kan toch wel tegen je verlies? Zoniet dan zijn legpuzzels misschien meer jou ding…

In de categorie speelgoed en spelletjes vind je bij Retro & Design verschillende legpuzzels en bordspelen. Wij richten ons hierbij op speelgoed en spelletjes van rond de jaren ’60 en ‘70.  Speelgoed waar je misschien zelf vroeger mee gespeeld hebt en ouderwetse gezelschapsspelletjes waar je goede herinneringen aan bewaart… Je kunt het allemaal tegenkomen in deze webwinkel. Mikado, Scrabble... en wat dacht je van Pim Pam Pet, Halma of Mens-Erger-Je-Niet!

De legpuzzels van de jaren ’60 en ’70 zijn ook nu nog steeds leuk om te maken: Supermuis, Ti-Ta Tovenaar, De Fabeltjeskrant… en ken je ‘Brigadier Dog’ nog?

 

Een klein overzicht van bekende spelen die regelmatig in onze webwinkel te vinden zijn;

Stratego. Jij bent de opperbevelhebber van je eigen leger. Je bewaak je eigen vlag en probeer die van je tegenstander te veroveren. 

Aan het begin van het spel staan twee legers tegenover elkaar; elk bestaand uit 40 stukken in verschillende rangen. De bedoeling is dat de vlag van de tegenstander wordt veroverd of dat de tegenstander niet meer kan bewegen. Stukken mogen hoogstens 5 keer heen en weer bewegen; daarna moet de speler een andere zet doen.


Domino is een legspel dat met speciale dominostenen wordt gespeeld. Domino is zeer populair op het eiland Curaçao en in Latijns-Amerika, onder de jeugd verliest domino echter aan populariteit.

Ganzenbord is een klassiek bordspel. Het bestaat uit een speelbord, een dobbelsteen en enkele pionnen van verschillende kleuren, vaak in de vorm van ganzen. De bedoeling van het spel is in zo weinig mogelijk beurten een pion van het begin naar het eind van een reeks velden te voeren, waarbij elke speler in elke beurt zijn pion zoveel velden moet verplaatsen als men ogen gooit met de dobbelstenen.

Halma is een bordspel. Het kan worden gespeeld door 2 - 6 deelnemers op een vierkant of zeshoekig speelveld. De variant met een zeshoekig speelveld wordt Chinees dammen of sterhalma genoemd. Het doel van het spel is om alle pionnen uit je eigen gebied zo snel mogelijk naar de overkant van het bord te krijgen.

Mastermind is een klassieker onder de spellen in logisch denken. De ene speler probeert de geheime code van de andere speler te ontrafelen.

Memory is een gezelschapsspel dat een beroep doet op het kortetermijngeheugen van de spelers.

Mens erger je niet!  is een bordspel voor twee tot zes spelers. De oorsprong van het spel ligt in India. Een vereenvoudigde versie van het traditionele Indiase spel Pachisi werd in 1896 onder de naam Ludo in Groot-Brittannië uitgebracht. "Mens erger je niet!" is de naam van dit spel in Nederland en Vlaanderen. De spelregels wijken iets af van Ludo. In Nederland wordt "Mens erger je niet!" door Jumbo op de markt gebracht.

Monopoly is een van de bestverkochte bordspellen ter wereld. Het is in 26 talen verkrijgbaar. Sinds 1935, zijn ruim 200 miljoen exemplaren verkocht. Ook verschijnen regelmatig bijzondere edities.

Pim-pam-pet bestaat uit een aantal kaartjes met vragen en een draaischijf met de meeste letters van het alfabet. Eén van de spelers wordt aangewezen als spelleider en schudt de kaartjes. De spelers worden in twee groepen ingedeeld. Voor elke beurt pakt de spelleider een kaartje van de stapel, leest de vraag voor en draait aan de draaischijf. Wanneer de draaischijf uitgedraaid is, moeten de spelers zo snel mogelijk een antwoord op de vraag geven, waarbij het antwoord moet beginnen met de letter die de draaischijf aangeeft. Het team dat als eerste een juist antwoord geeft, krijgt het kaartje. Bij een fout antwoord moet een kaartje aan de tegenpartij worden gegeven. Het spel is afgelopen als de kaartjes op zijn. Het team met de meeste kaartjes is dan winnaar.

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel