Artikel 10 van 69

De Nostalgische Wereld van Cartino: Een Ravensburger Vintage Bordspel uit 1976

Artikelnummer: SP-4735-24
€ 12,50 (Verzendkosten worden zichtbaar bij het afrekenen. Alle prijzen zijn inclusief btw)
💥 De voorraad betreft 1 stuk

De Nostalgische Wereld van Cartino: Een Ravensburger Vintage Bordspel uit 1976

  • Vervaardiger: Ravensburger
  • Vervaardigingsdatum: 1976

Productbeschrijving:
Stap terug in de tijd met het Cartino vintage bordspel van Ravensburger, dat in 1976 werd gecreëerd door D.F. Oudolf. Dit klassieke gezelschapsspel is ontworpen voor 2 tot 4 spelers en belooft urenlang plezier met zijn unieke spelconcept en rijke speelmogelijkheden.

Het spel wordt geleverd met een indrukwekkende set spelmateriaal, waaronder een speelbord, 2 sets met elk 32 stenen, 2 jokers, 6 reservestenen, 4 aflegbankjes, 4 telstenen, 25 fiches, en een zak. De speelstenen zijn voorzien van de bekende kaartsymbolen klaver, schoppen, harten en ruiten, en moeten strategisch op het speelbord worden geplaatst om punten te scoren. De waarde van de aansluitstenen bepaalt hierbij het aantal behaalde punten, wat zorgt voor een spel vol concentratie, handigheid en een vleugje geluk.

De gebruikershandleiding van Cartino is beschikbaar in vijf talen: Duits, Frans, Italiaans, Engels en Nederlands, waardoor het toegankelijk is voor een breed publiek. Zowel het spel als de doos bevinden zich in een nette vintage staat, wat het extra aantrekkelijk maakt voor liefhebbers van retro bordspellen.

Spelidee en Strategie:
Cartino onderscheidt zich door zijn unieke spelidee, waarbij spelers hun stenen zo moeten plaatsen dat ze aan reeds gelegde stenen met een hoge waarde aansluiten. Het draait niet alleen om de afgelegde steen, maar vooral om de strategische keuzes met betrekking tot de aansluitstenen. Het doel van het spel is om het hoogste aantal punten te behalen, en de spanning stijgt naarmate het speelbord zich vult met ingenieuze combinaties.

Afmetingen van de Doos:

  • Hoogte: 3,7 cm
  • Lengte: 33,5 cm
  • Breedte: 23 cm

Ravensburger, de fabrikant achter dit nostalgische bordspel, heeft een rijke geschiedenis. Opgericht in 1883 door Otto Robert Maier in Ravensburg, Duitsland, begon het bedrijf oorspronkelijk met instructieboeken voor werklieden en architecten. Het succes evolueerde met de release van het eerste handgemaakte bordspel, "Journey around the world", in 1884. Sindsdien heeft Ravensburger zijn stempel gedrukt op de wereld van gezelschapsspellen en puzzels, met het legendarische Memory spel als een van hun grootste successen.


Cardino, ook bekend als Cartino, is een boeiend bordspel voor twee tot vier spelers dat zijn oorsprong vindt in 1969, toen Ravensburger het voor het eerst uitbracht. Het brein achter dit spel is niemand minder dan Alex Randolph, die het pseudoniem D.F. Oudolf gebruikte. Het spel is ontworpen met als doel spelers uit te dagen om stukken met kaartsymbolen zo strategisch mogelijk te plaatsen om meer punten te verdienen dan hun medespelers.

In zijn oorspronkelijke vorm in 1969 was Cardino gebaseerd op een deck van 52 rummy-kaarten. Echter, tussen 1974 en 1977 werden vereenvoudigde versies gepubliceerd, gebaseerd op een deck van 32 kaarten. Opvallend is dat het spel in verschillende uitvoeringen verscheen: in 1969 en 1974 met speelstukken, in 1976 met kartonnen kaarten, en in 1977 werd het zelfs gecombineerd met het spel Lingua in één pakket.

Een fascinerend aspect van Cardino is de controversiële informatie over de oorsprong. Volgens de Duitse Wikipedia is het spel in 1969 ontworpen en later vereenvoudigd, maar deze informatie wordt ernstig in twijfel getrokken door Fred Horn, een gerenommeerde expert in de spellenindustrie. Horn, met zijn indrukwekkende staat van dienst, brengt zijn twijfels naar voren over de nauwkeurigheid van de bron op Wikipedia.

De veelzijdigheid van Cardino wordt verder benadrukt door zijn aanwezigheid in de Ravensburger casinoserie in 1974, compleet met een decoratieve hoes. Bovendien bracht Milton Bradley een versie uit onder de naam Cardino, met een deck van 32 kaarten.

De rijke geschiedenis en de intrigerende details van Cardino maken het niet alleen een boeiend bordspel maar ook een mysterieus stukje spelgeschiedenis. Dompel jezelf onder in de wereld van Cardino en ontdek de charme van dit tijdloze bordspel dat zijn eigen unieke verhaal te vertellen heeft.

 

© Copyright Retro & Design. Alle rechten voorbehouden. Tekst en afbeeldingen mogen niet worden gereproduceerd zonder toestemming.

TAGS
Cartino vintage bordspel. Ravensburger retro bordspel. Gezelschapsspel uit 1976. Nostalgisch bordspel. Ravensburger erfgoed. Vintage spel. Strategisch gezelschapsspel. Kaartsymbolen bordspel. Ravensburger bordspellen.

Land van herkomst
Duitsland

Soort object
Cartino is een nostalgisch Ravensburger vintage bordspel uit 1976, ontworpen door D.F. Oudolf, dat spelers uitdaagt om strategisch kaartstenen te plaatsen en punten te scoren in een uniek spelconcept.

Onderwerp / Thema
Ravensburger. Bordspel. Vintage. Cartino. Nostalgie. Spelconcept. Strategie. Kaartsymbolen. D.F. Oudolf. Alex Randolph. Jaren '70.

Categorie
Vintage Spellen

Kleur
Meerkleurig

Aantal spelers
Minimum aantal spelers: 2 Maximum aantal spelers: 4

Leeftijd
Vanaf 9 á 12 jaar

Moeilijkheidsgraad
Normaal

Taal van spelregels
Nederlands - Frans - Duits - Engels - Italiaans

Speelduur
15 minuten tot 45 minuten

Auteur(s)
Daan F. Oudolf, Alex Randolph

Uitgever
Ravensburger

Vervaardiger
Otto Maier Verlag Ravensburg

Ontwerper
Oudolf Daan F.

Merk
Ravensburger

Materiaal
Karton - papier - hout - plastic

Bijzonderheden
Met bijgevoegde spelregels

Tijdperk
1976

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
3,70 cm

Lengte
33,50 cm

Breedte
23,00 cm

Inhoud
Compleet!

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel