VERKOCHT

Artikel 59 van 587

"Vintage blik Davelaar's Jodenkoeken 1883-1983 - Een Historisch Jubileum"

Artikelnummer: BT-4725-24

VERKOCHT


"Vintage blik Davelaar's Jodenkoeken 1883-1983 - Een Historisch Jubileum"

  • Vervaardiger: Davelaar
  • Vervaardigingsdatum: 1983

Productbeschrijving:
Dit ronde blik, voorzien van een los oversluitdeksel, straalt in levendig oranje en veelkleurige illustraties met de trotse titel "Davelaar's Jodenkoeken". Meer dan alleen een bewaardoos voor heerlijke koekjes, is dit blik een historisch kunstwerk dat het verhaal van Davelaar's rijke erfgoed vertelt.

Op de buitenkant prijkt een kleurrijke afbeelding van een gezin aan een tafel, genietend van koffie en Jodenkoeken. Het tafereel toont een vader, een moeder met een meisje op haar schoot, een meisje met een pop en drie jongens, waarvan één verdiept is in een leesboek. Op de tafel staan een dienblad met koffie-garnituur en een blik met Jodenkoeken. Aan de zijkanten, boven het gezinsportret, zie je een afbeelding van de Waag in Alkmaar met twee kaasdragers die een baar met ronde kazen dragen. De dekselrand is verfraaid met een sierlijk krulmotief.

Het opschrift op het deksel en de voorkant van het blik vermeldt trots "DAVELAAR's JODENKOEKEN" en herinnert aan het jubileumjaar "1883-1983". De achterkant en zijkanten herhalen het merk, met de toevoeging van het onderschrift "'Davelaar' JODENKOEKEN - HET OUDSTE ADRES SINDS 1883 - ALKMAAR".

Dit prachtige stuk, vervaardigd in Nederland door Davelaar ter gelegenheid van hun 100-jarig jubileum in 1983, is een samensmelting van vertind en geperst blik, verrijkt met kleurrijke verf. Het blik staat symbool voor meer dan alleen een houder voor lekkernijen; het vertelt het verhaal van reclame, verpakking en feestelijke herdenking in het schilderachtige Alkmaar.

Conditie:
Dit blik verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde slijtage. Bekijk de bijgevoegde foto's als onderdeel van de beschrijving.

Afmetingen:

  • Hoogte: 16,0 cm
  • Diameter: 11,2 cm

De term "Jodenkoeken" verwijst naar een type koek dat historisch gezien werd geassocieerd met Joodse bakkerijen. De exacte oorsprong van de naam is niet volledig duidelijk, maar het kan te maken hebben met het feit dat dit type koek oorspronkelijk werd verkocht door Joodse bakkers of in Joodse bakkerijen.

In Nederland wordt de naam "Jodenkoeken" gebruikt voor ronde koeken met een brosse structuur aan de buitenkant en een zachte, vullende binnenkant. Het gebruik van de term "Jodenkoeken" heeft echter ook geleid tot discussies over mogelijke associaties met stereotypen en de geschiedenis van discriminatie. Het is belangrijk op te merken dat de naamgeving van voedingsmiddelen soms historische connotaties heeft die in de loop van de tijd kunnen veranderen.

 

© Copyright Retro & Design. Alle rechten voorbehouden. Tekst en afbeeldingen mogen niet worden gereproduceerd zonder toestemming.

TAGS
Vintage blik. Davelaar's Jodenkoeken. Jubileumjaar 1883-1983. Historisch kunstwerk. Erfgoed Davelaar. Gezinsportret. Waag Alkmaar. 100-jarig jubileum. Nederlandse koekjes. Verzamelobject.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage blik, geproduceerd door Davelaar ter ere van hun 100-jarig jubileum in 1983. Een historisch blik met levendige illustraties van 'Davelaar's Jodenkoeken'. Het toont een gezinsportret genietend van koffie en koekjes, met een achtergrond van de Waag.

Onderwerp / Thema
Jubileumviering. Nostalgisch ontwerp. Historisch erfgoed. Gezinsleven. Alkmaarse traditie. Vintage reclame. Feestelijke herdenking. Verzamelobjecten. Nederlandse bakkerstraditie. Cultureel erfgoed.

Decoratie
Gezinsportret genietend van koffie en koekjes, met een achtergrond van de Waag in Alkmaar.

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Oranje - meerkleurig

Vervaardiger
Davelaar

Merk
Davelaar

Materiaal
Blik - metaal - opdruk

Bijzonderheden
Jubileumuitgave - los oversluitdeksel

Tijdperk
1983

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
16,00 cm

Diameter
11,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel