VERKOCHT

Artikel 77 van 968

Vintage blik "I’m Coca-Cola Known Too As Coke" 1989

Artikelnummer: BT-4202-23

VERKOCHT


Vintage blik "I’m Coca-Cola Known Too As Coke" 1989

  • Vervaardiger: Coca Cola
  • Vervaardigingsdatum: 1989

Beschrijving
Zeldzame vondst voor verzamelaars van Coca-Cola-memorabilia en voor de blikken in het bijzonder. Het betreft hier een item uit de jaren 80 (specifiek 1989). Een rechthoekig blik uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel. 

De decoratie van dit blik bestaat uit een donkerbruine ondergrond met goudkleurige randen aan de onder en bovenzijde. Het blik is versiert met de afbeelding van een dame met een coca-cola dop als hoofddeksel. Zij staat achter een glazen Coca-Cola flesje.

Tekst op het blik: "I’m Coca-Cola Known Too As Coke"

Conditie
Dit blik verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 13 cm
  • Lengte: 8,5 cm
  • Breedte: 8,5 cm

Coca-Cola is een merk cola. Het is een suikerhoudende koolzuurhoudende frisdrank die wordt verhandeld door The Coca-Cola Company. Het is sinds 1893 als handelsmerk geregistreerd. Inmiddels zijn het logo, de flessen en de drank samen een wereldwijd bekend icoon voor de Amerikaanse levensstijl.

De geschiedenis van Coca-Cola begint in 1885, toen de apotheker John Pemberton uit Atlanta een nieuw alcoholische drank bedacht. Pemberton was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die in de oorlog gewond was geraakt en verslaafd geworden aan morfine. Als alternatief voor deze drug ontwikkelde hij een drank genaamd Pemberton's French Wine Coca. Naast alcohol zat hierin een extract uit de bladeren van de cocaplant, kolanoot (waar cafeïne in zit), een extract uit de damianabloem en coca-ethyleen. Dit laatste ingrediënt lijkt enigszins op cocaïne. Het recept was waarschijnlijk geïnspireerd op de destijds populaire alcoholische Vin Mariani. Een jaar later (1886) werd in Atlanta en het omliggende county, onder druk van de matigingsbeweging een verbod op alcoholische dranken uitgevaardigd. Pemberton maakte zijn product alcoholvrij en om de bittere smaak van de kolanoten te neutraliseren voegde hij er suikersiroop aan toe. Dit drankje werd in eerste instantie als patentmiddel (een soort officieus medicijn) verkocht in apotheken onder de naam Coca-Cola. Het werd verkocht in kruikjes en moest worden aangelengd met water. Pemberton gaf een interview in de krant waarin hij beweerde dat zijn drank hielp tegen allerlei kwalen. Toen men de siroop ging mengen met sodawater, met behulp van de soda fountains, ontstond de prikkelende drank met de kenmerkende colasmaak.

 

Land van herkomst
USA - Amerika

Soort object
Vintage blik Coca-Cola

Onderwerp / Thema
Coca-Cola - blik - verzamelen - memorabilia

Decoratie
Dame met Coca-Cola flesje

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Bruin - goud

Vervaardiger
Coca-Cola

Merk
Coca-Cola

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1989

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik

Hoogte
13,00 cm

Lengte
8,50 cm

Breedte
8,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel