VERKOCHT

Artikel 73 van 1069

Ronde vintage blikken thee trommel met fijn rankmotief in reliëf van De Gruyter

Artikelnummer: BT-4175-23

VERKOCHT


Ronde vintage blikken thee trommel met fijn rankmotief in reliëf van De Gruyter

  • Vervaardiger: De Gruyter
  • Vervaardigingsdatum: 1910 tot 1959 

Luxe verpakking voor een half pond thee

Beschrijving  
Vintage blik van De Gruyter in een ronde vorm. Het blik is uitgevoerd met een iets bollend los oversluitdeksel met opstaande kant en rolrand. Vervaardiging met gefelste langsnaad en bodem. Het deksel is zonder naden. De decoratie van het blik bestaat uit een fijn rankmotief in reliëf, zowel op de zijkant als op het deksel. Sommige delen zijn blauw en zwart gekleurd. Op de bodem staan cirkels in reliëf en de tekst: "En betere waar En 10 procent alleen de Grijter".

Conditie
Dit blik verkeert in een originele vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 8.4 cm.
  • Diameter: 14.3 cm.

De Gruyter was een winkelketen in Nederland, in de 19e eeuw en 20e eeuw (tot 1976). 

Piet de Gruijter (1795-1867) begon in 1818 in 's-Hertogenbosch met een paarden-grutmolen, een bedrijf voor de verwerking van peulvruchten, zaden, en granen. Later nam zijn zoon Louis (1833-1911) de onderneming over. De klantenkring bestond vooral uit boeren in de omgeving van 's-Hertogenbosch. 

Aan het einde van de 19e eeuw werd aan het verwerkingsbedrijf een keten van winkels toegevoegd, aanvankelijk alleen in 's-Hertogenbosch. In 1896 werd een winkel in Utrecht geopend en in 1902 in Amsterdam. 

Tot de leiding van het bedrijf De Gruyter behoorde inmiddels ook een derde generatie: de zonen Lambert (1873-1951) en Jacques (1875-1950). In 1912 werd gestart met het branden van koffiebonen. 

Een belangrijk element in de verkooppolitiek was het geven van 10% korting bij inlevering van de kassabonnen. De slagzin van De Gruyter luidde dan ook: En betere waar èn tien procent, alleen De Gruyter. Hierdoor werden trouwe klanten beloond en had men een extra middel om de filiaalchefs te controleren. Omdat De Gruyter alleen producten van eigen merk verkocht waren de brutoprijzen toch niet te vergelijken met die van anderen. 

In 1913 ging in Nederland de 44ste winkel open. De meeste winkels waren in die tijd gevestigd in de vier grote steden van Nederland. 

In het verzuilde Nederland was De Gruyter de winkel van de katholieken, de protestanten kozen onder meer voor Albert Heijn. Met de ontzuiling werden deze verhoudingen na 1950 geleidelijk wat losser. 

In de jaren zestig bereikte het De Gruyter-concern zijn hoogtepunt. Er waren meer dan 550 winkels en bijna 7.500 personeelsleden. In 's-Hertogenbosch waren inmiddels grote productievestigingen ontstaan. Het concern had levensmiddelenwinkels door het hele land verspreid. 

In december 1967 werd de 10% korting afgeschaft, met verlaging van de prijzen. In plaats daarvan kon men 10% van het aankoopbedrag sparen, en na voor f 250 gekocht te hebben en dus f 25 te hebben gespaard, hierop 10% "rente" krijgen (waardoor de slagzin kon blijven), of via een rentespaarbrief na 5 jaar f 12,50. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Ronde blikken trommel van De Gruyter

Onderwerp / Thema
Blik - trommel - huishoudelijk - verpakking - houder - thee

Decoratie
Fijn rankmotief - fantasie decoratie

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Zwart metaal met lichte groen en blauwe accenten

Uitgever
De Gruyter

Merk
De Gruyter

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los bollend oversluitdeksel - Luxe verpakking voor halve pond thee

Tijdperk
1910 - 1959

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
8.40 cm

Diameter
14,30 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel