Artikel 319 van 544

Vintage ronde cilindrische Hille beschuitbus met tekeningen van het werk van een beschuitbakker

Artikelnummer: BT-4149-23
€ 7,95 (Verzendkosten worden zichtbaar bij het afrekenen. Alle prijzen zijn inclusief btw)
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Vintage ronde cilindrische Hille beschuitbus met tekeningen van het werk van een beschuitbakker

  • Vervaardiger: stoom-koek- en beschuitfabriek Hille
  • Vervaardigingsdatum: 1950 - 1965 

Cilindrisch meerkleurig Hille beschuitblik met tekeningen van beschuitfabricage

Beschrijving
Mooi gedecoreerde vintage blikken beschuitbus van stoom- koek- en beschuitfabriek Hille, Zaandam. Dit blik is uitgevoerd met een los oversluitdeksel en heeft een gefelste langsnaad aan de achterzijde. De decoratie van dit blik bestaat uit een achttal tekeningen die het proces van de gehele beschuitfabricage laten zien. Het deksel is voorzien van het Hille beeldmerk of logo bestaande uit een olifantje in een rode cirkel omringd door vier naar de buitenkant steeds groter wordende groene cirkels. 

Tekst rondom de zijkant van de beschuitbus: “Reeds in 1663 komt de naam Hille in de geschiedenis van de beschuitbakkerij voor”.

Conditie
Deze blikken beschuitbus verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte 22 cm.
  • Diameter 11 cm.

De stoom-koek- en beschuitfabriek van Hille aan de Oostzijde te Zaandam werd op 2 juni 1901 opgericht door de 22-jarige bakkerszoon K. Hille uit Koog. Na verplaatsing in 1905 naar een groter pand, eveneens aan de Oostzijde, volgde een voorspoedige ontwikkeling. Het bedrijf werkte aanvankelijk met hetelucht-ovens, later werden deze vervangen door gasgestookte kettingovens. In een aantal opzichten werd door Hille dezelfde lijn gevolgd als door Verkade. Zo werden er ook albumplaatjes en verzamelalbums uitgegeven, kwam er een vestiging in Amsterdam en werd een organisatie met depots in een flink aantal plaatsen opgebouwd. Het bedrijf gaf in de jaren '30 werk aan meer dan 300 personeelsleden. In 1936 trok de oprichter zich terug. Het bedrijf kwam onder leiding van een driemanschap, waarvan W.G. Eggers, reeds jarenlang naaste medewerker van Hille, de feitelijke directie voerde. 

De beschuit was van uitstekende kwaliteit. Hille was de man, die de beschuit in Nederland populair maakte. Aanvankelijk als luxe-artikel, omdat vooral de verpakking in blikken bussen veel kosten vergde, maar de jonge fabrikant bracht dit artikel later in eenvoudige perkamenten papieren zakjes, waardoor de prijs belangrijk omlaag kon worden gebracht en het artikel onder ieders bereik kwam. Niet alleen in ons land, maar ook over de gehele wereld, zij het dan dat deviezenmoeilijkheden na de oorlog de export danig hebben belemmerd. 

In de Tweede Wereldoorlog werd de toastfabriek Haust overgenomen. Na de oorlog kwam de omzet niet meer op het bereikte peil. Rond 1950 telde het bedrijf 450 werknemers Eind 1960 werd Hille door concurrent Hooimeijer overgenomen. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Hille beschuitbus

Onderwerp / Thema
Beschuit - Hille - productverpakking - reclame

Decoratie
Tekeningen die het proces van de beschuitfabricage laten zien

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Meerkleurig

Uitgever
Hille

Vervaardiger
Hille beschuit

Fabrikant
Stoom-koek- en beschuitfabriek Hille

Merk
Hille

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1965

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
22,00 cm

Diameter
11,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel