-16%

Artikel 3 van 9

Houten koek-, speculaasplank of decoratieplank

Artikelnummer: CU-4148-23
€ 14,95 € 12,50
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Houten koek-, speculaasplank of decoratieplank

  • Vervaardiger: onbekend
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 1960 - 1970

Beschrijving
Rechthoekige lange smalle houten koek- of speculaasplanken met een uit het hout gesneden figuur. Deze werden in de jaren '60 en '70 vaak gebruikt als wanddecoratie. Deze zogenoemde koekplank wordt gebruikt voor het maken van speculaas. De  naam is in verloop van tijd veranderd in speculaasplank.

Smeer voor het gebruik van de koekplank deze altijd in met wat olie, dit zorgt ervoor dat de speculaas makkelijker loskomt. Kneed uw deeg tot een bal en druk het deeg aan in de vorm, dit kan het beste door er met de deegroller overheen te gaan.

Conditie
Deze set van twee speculaasplanken verkeren in een nette vintage staat zonder noemenswaardige sporen van gebruik of aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmeting

  • Lengte: 40 cm
  • Breedte: 7,2 cm
  • Dikte: 2 cm

Een koek- of speculaasplank is een rechthoekige vorm met een beeltenis erin waarmee koeken geproduceerd konden worden. Aan het begin van de negentiende eeuw kwamen er stalen walsen, waarmee de productie van koeken veel vergemakkelijkt werd. Hierdoor raakten de koekplanken dan ook buiten gebruik, hoewel ze soms nog bij folkloristische evenementen worden gebruikt.

Tegenwoordig is de speculaasplank weer volop te vinden, ook op bijvoorbeeld rommelmarkten. Let er echter altijd op dat het een koekplank is die geschikt is voor het maken van speculaas. Juist omdat het al zo een oud voorwerp is worden speculaasplanken ook vaak gebruikt ter decoratie. Er zit dan dikwijls een laagje vernis of beits overheen en dat maakt hem ongeschikt voor het gebruik in de keuken.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Houten koek- of speculaasplank

Onderwerp / Thema
Speculaas - plank - bakken - wanddecoratie

Decoratie
In totaal 7 verschillende figuren

Categorie
Curiosa

Kleur
Bruin

Uitgever
Onbekend

Merk
Onbekend

Materiaal
Hout

Bijzonderheden
Ophangoog aan de achterzijde

Tijdperk
1960 - 1970

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
2,00 cm

Lengte
40,00 cm

Breedte
7,20 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel