-35%

Artikel 9 van 17

Origineel dubbelkruishout, oud vintage timmermansgereedschap

Artikelnummer: CU-4142-23
€ 19,95 € 12,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Origineel dubbelkruishout, oud vintage timmermansgereedschap

  • Vervaardiger: onbekend
  • Vervaardigingsdatum: 1940 - 1950

Beschrijving
Dit vintage dubbelkruishout betreft origineel timmermansgereedschap uit het midden van de 2oe eeuw. Een dubbel kruishout werd en wordt gebruikt voor het aftekenen van twee parallelle lijnen voor bijvoorbeeld een pen en gatverbinding.

Conditie
Dit kruishout verkeert in een originele staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving. 

Afmetingen

  • Hoogte: 10 cm
  • Lengte: 23 cm
  • Breedte: 20 cm

Een kruishout of krasblok is een stuk handgereedschap of timmermansgereedschap waarmee een lijn evenwijdig aan de kant van het materiaal (meestal bij houtbewerking) gekrast kan worden. Bijvoorbeeld om de diepte van kepen aan te geven of om pennen en gaten op het materiaal af te tekenen. De houten uitvoeringen heten kruishouten, metalen uitvoeringen krasblokken of kruisstalen.

Het kruishout of krasblok bestaat uit een blok, met daarin een opening. In deze opening loopt een been, dat traploos kan worden versteld en kan worden vastgeklemd in het blok (met een schroef of met een wig). In het einde van dit been zit een kleine scherpe stalen pin.

Kruishouten kunnen in elke gewenste houtsoort gemaakt worden. De goedkope zijn veelal van beukenhout gemaakt. Een kruishout met één been wordt een enkelkruishout genoemd.

Een dubbelkruishout heeft twee verstelbare benen met elk zijn eigen kraspen. Hiermee kan in een keer twee evenwijdige lijnen worden getrokken.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Dubbel kruishout - oud timmermansgereedschap

Onderwerp / Thema
Timmerman - gereedschap - kruishout

Categorie
Curiosa

Kleur
Bruin

Vervaardiger
Onbekend

Merk
Onbekend

Materiaal
Hout - ijzer

Bijzonderheden
Dubbel kruishout

Tijdperk
1940 - 1950

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
10,00 cm

Lengte
23,00 cm

Breedte
20,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel