Artikel 496 van 670

Brocante set van vijf nestschalen in grijs gewolkt emaille

Artikelnummer: BR-4010-22
€ 19,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Brocante set van vijf nestschalen in grijs gewolkt emaille

  • Vervaardiger: DRU
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 1940 - 1960

Beschrijving
Brocante set van vijf metalen schalen uitgevoerd in grijs gewolkt emaille. Deze schalen zijn nestbaar, wat wil zeggen dat ze in elkaar op te bergen zijn. Mooi voor gebruik en voor de sier. Bovendien ruimtebesparend wanneer opgeborgen.

Conditie
Deze set van vijf brocante nestschalen verkeert in een goede originele staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 11 cm - 10,5 cm - 9 cm - 8 cm - 7 cm
  • Diameter: 21,5 cm - 19 cm - 17,5 cm 15 cm - 13 cm

Email of emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. 

Een emaillaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillaag ook decoratief. 

Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud en zilver. Omdat een emaillaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. 

Vanouds worden metalen buitenkanten van  kooktoestellen, pannen en dergelijke geëmailleerd. Hier wordt overwegend wit email gebruikt. Bij het petroleumstel en bij pannen werden ook andere kleuren toegepast, zoals reseda groen, donkergroen, petrolblauw, zwart, rood, oranje gevlamd, mintgroen, crème en grijsgewolkt. Een aantal van deze uitvoeringen is echter verouderd. 

Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. 

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Set van 5 brocante nestschalen

Onderwerp / Thema
Brocant - emaille - grijs gewolkt - schalen - metaal - nestbaar

Decoratie
Gewolkt

Categorie
Brocante - emaille

Kleur
Grijs gewolkt

Vervaardiger
H. Berk en zoon / fabrikant: Diepenbrock en Reigers (DRU)

Merk
DRU

Materiaal
Metaal - emaille

Bijzonderheden
Schalen zijn nestbaar

Tijdperk
1940 - 1960

Kwaliteit
Brocante met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
11,00 cm - 10,50 cm - 9,00 cm - 8,00 cm - 7,00 cm

Diameter
21,50 cm - 19,00 cm - 17,50 cm 15,00 cm - 13,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel