Artikel 12 van 18

Grijs gewolkt, geëmalleerde brocante waterketel met hengsel

Artikelnummer: BR-4000-22
€ 14,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Grijs gewolkt, geëmalleerde brocante waterketel met hengsel

  • Vervaardiger: H. Berk en zoon / fabrikant: Diepenbrock en Reigers (DRU) 
  • Vervaardigingsdatum: 1925 - 1940

Beschrijving
Mooi vormgegeven brocante emaille waterketel uit de periode 1925 - 1940. Deze waterketel is uitgevoerd in gijs gewolkt emaille met hengsel en schenktuit. Het deksel heeft een knopje. 

Het grijs gewolkte emaille was echt bedoeld als gebruiks emaille. Anders dan het gekleurde emaiile werd dit maar een keer geëmailleerd en was het hierdoor sterker dan de andere kleuren. Hoe dikker de emaille laag hoe makkelijker het beschadigd werd.

Deze waterketel verkeert in een brocante staat met de nodige sporen van gebruik. Hij is echter nog steeds geschikt als decoratie. Bij uitstek in een boerenkeuken of een keuken met en uitstraling van de jaren 50.  

Conditie
Deze grijs gewolkte emaille waterketel verkeert in gebruikte vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Onder aan de tuit zit een oxidatiegaatje. Kalkaanslag aan de binnenzijde. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 16,5 cm. (met hengsel 20 cm)
  • Diameter: 16 cm

Email of emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. 

Een emaillaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillaag ook decoratief. 

Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud en zilver. Omdat een emaillaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. 

Vanouds worden metalen buitenkanten van  kooktoestellen, pannen en dergelijke geëmailleerd. Hier wordt overwegend wit email gebruikt. Bij het petroleumstel en bij pannen werden ook andere kleuren toegepast, zoals reseda groen, donkergroen, petrolblauw, zwart, rood, oranje gevlamd, mintgroen, crème en grijsgewolkt. Een aantal van deze uitvoeringen is echter verouderd. 

Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. 

Land van herkomst
Nederland -Holland

Soort object
Grijsgewolkte emaille waterketel

Onderwerp / Thema
Brocante - waterketel - emaille

Decoratie
Gewolkt

Categorie
Brocante

Kleur
Grijs gewolkt

Vervaardiger
H. Berk en zoon / fabrikant: Diepenbrock en Reigers (DRU)

Merk
DRU

Materiaal
Metaal - emaille

Tijdperk
1930 - 1950

Kwaliteit
Gebruikte brocante staat met sporen van slijtage. Gaatje onder de tuit

Hoogte
16,50 cm (met hengsel 20,00 cm)

Diameter
16,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel