VERKOCHT

Artikel 592 van 1057

Rechthoekige vintage blikken trommel voor toffees van Van Melle "Olympische Spelen 1928"

Artikelnummer: BT-3970-22

VERKOCHT


 

Rechthoekige vintage blikken trommel voor toffees van Van Melle "Olympische Spelen 1928"

  • Vervaardiger: Van Melle
  • Vervaardigingsdatum: 1982 - 1990

Beschrijving
Rechthoekig vintage blik met afgeronde hoeken en iets verhoogd los oversluitdeksel met op gehele blik afbeeldingen van in wit geklede atleten. Op het deksel staat een wielrenner, op voor- en achterkant een Griekse speerwerper. Op de voorkant, linksonder, duikende zwemmer en op achterkant, linksonder een man in een roeiboot. Op de beide zijkanten een verspringer en twee hardlopers.

Op de voorkant en de achterkant, in de rechterbovenhoek een gestileerde engel met een bazuin, leunend tegen een cirkel met daarin de letter "M", waar omheen de letters "V", "C" en "W". De hele buitenkant is afgewerkt met diverse blokmotieven in variërende vormen en de kleuren oranje, groen en zwart.

Dit blik voor Van Melle's Toffees in Art Deco-stijl is een reproductie van het originele blik dat destijds werd uitgebracht ter gelegenheid van de Olympische spelen in Amsterdam in 1928

Conditie
Dit blikken trommeltje voor toffees van Van Melle verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 8,5 cm.
  • Lengte: 12 cm.
  • Breedte: 9 cm.

Van Melle begon omstreeks 1840 als een bakkerij te Breskens. Melle begon halverwege de 19e eeuw met het maken van 'suikerbollen'. Een snoepje dat zijn Vlaamse bediende hem leerde. De ballen blijken enorm populair in een tijd dat snoep voor de meeste mensen een ongekende luxe is. In 1900 begon Izaak van Melle deze ook machinaal te produceren. Omstreeks 1920 startte Izaaks broer Dirk-Machiel met een fabriek voor biscuits en wafels, waaronder het Mariakaakje. Het volgende rijm werd ter verkoop gehanteerd:

Moeders! Bezit ge nog jeugdige kind'ren?
Zorgt voor Van Melle's biscuits in de kast.
Maar sluit ze weg. Want slechts dat kan verhind'ren.
Dat ge Uw kind'ren bij 't snoepen verrast.

Men zocht internationaal naar recepturen en vanaf 1926 werden toffees vervaardigd, alsmede de vruchtenkaramel en pepermuntkaramel die vanuit Polen werden geïntroduceerd. Deze snoepjes zijn wereldwijd nog altijd populair onder de namen Fruittella en Mentos.

Het bedrijf vond markten tot ver over de grenzen en in 1935 werd zelfs het eerste bedrijfsvliegtuig van Nederland, de Dubbele Arend, aangekocht. Op 11 september 1944 werd Breskens echter zwaar gebombardeerd door de geallieerden, waarbij ook de fabriek werd verwoest. In 1946 herstartte men de productie in Rotterdam.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage blikken toffeetrommeltje

Onderwerp / Thema
Olympische spelen 1928 - toffeeblik - snoepblik - blik - productverpakking - houder

Decoratie
Speerwerper - wielrenner - verspringer - roeier - hardloper - duikende zwemmer

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Oranje - groen - zwart

Uitgever
Van Melle

Vervaardiger
VAN MELLE NEDERLAND, BREDA, HOLLAND

Merk
Van Melle

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Reproductie van het origineel uit 1928

Tijdperk
1982 - 1990

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
8,50 cm

Lengte
12,00 cm

Breedte
9,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel