VERKOCHT

Artikel 539 van 676

Herinneringsbordje "Dordtsche industrie- en huishoudschool voor meisjes 1901 - 1961"

Artikelnummer: AW-3796-21

VERKOCHT


Herinneringsbordje "Dordtsche industrie- en huishoudschool  voor meisjes 1901 - 1961"

  • Vervaardiger: Koninklijke Goedewaagen Gouda. 1697
  • Vervaardigingsdatum: 1961

Beschrijving
Herinneringsbordje uitgebracht in 1961 ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Dordtse industrie- en huishoudschool voor meisjes. 

Conditie
Dit herinneringsbordje verkeert in een zeer nette staat zonder noemenswaardige sporen van gebruik of aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Diameter: 16,7 cm.

De oprichting van de Dordtse industrie- en huishoudschool voor meisjes was een initiatief van S.M. Hugo van Gijn-Roodenburg. Zij oriënteerde zich samen met een aantal dames die we in het eerste bestuur terug zien op het industrie- en huishoudonderwijs in ons land en bezochten onder andere de huishoudschool te Haarlem. Het onderzoek leidde tot de oprichting van de Vereniging ‘Dordtse industrie- en huishoudschool voor meisjes’. 

De school startte in 1901 met de volgende opleidingen en cursussen:

  • voorbereidend onderwijs voor meisjes van 13 jaar of ouder: twee leerjaren met vakken voor algemene ontwikkeling, nuttig handwerken, gezondheidsleer en huishoudkunde.
  • de afdeling industrie: twee leerjaren die opleidden voor diploma’s staatsexamen onderwijzeres nuttige en/of fraaie handwerken en de schoolexamens linnennaaister met de mogelijkheid tot een tweejarige vervolgopleiding tot kostuumnaaister.
  • de afdeling huishoudonderwijs met een éénjarige opleiding tot hulp in de huishouding en een tweejarige opleiding tot huishoudster met de mogelijkheid van part time onderwijs tot dienstbode.

In 1968 bracht de Wet op het voortgezet onderwijs, de Mammoetwet, veel veranderingen met zich mee. De vereniging zag zich genoodzaakt haar naam te wijzigen in Dordtse schoolvereniging voor lager, middelbaar en hoger beroepsonderwijs. De toevoeging ‘voor meisjes’ verdween. Het onderwijs kent sinds 1968 geen afzonderlijke scholen meer voor meisjes en jongens.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Herinneringsbord

Onderwerp / Thema
Dordtsche industrie- en huishoudschool voor meisjes

Decoratie
Dordtsche industrie- en huishoudschool voor meisjes - gebouw Doelestyen

Categorie
Aardewerk - keramiek

Kleur
Wit - blauw

Uitgever
Koninklijke Goedewaagen Gouda. 1697

Vervaardiger
Koninklijke Goedewaagen Gouda. 1697

Merk
Koninklijke Goedewaagen

Materiaal
Aardewerk - keramiek

Bijzonderheden
Herinneringsbord ter gelegenheid van 60-jarig bestaan

Tijdperk
1961

Kwaliteit
Mooie vintage staat

Diameter
16,70 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel