Artikel 11 van 16

Vintage Simplex houten puzzelklok

Artikelnummer: SP-3740-21
€ 9,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Vintage Simplex houten puzzelklok

  • Vervaardiger: Simplex Toys
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 60

Ronde houten puzzel met uitgezaagde stukjes, voorstellende een klok. 

Beschrijving
Compleet in de originele bijbehorende verpakking. Houten inlegpuzzel "Puzzelklok" uitgebracht door Simplex. De puzzel bestaat uit een ronde klok van multiplex met daarin uitgezaagde cijfers en een wijzerplaat.

Schudt de cijers uit de plank en probeer ze weer op de juiste plek terug te plaatsen. Voor kinderen vanaf 2 tot 6 jaar. Niet alleen leuk om mee te puzzelen, maar ook om te leren klokkijken. Mooi object als decoratie voor de baby- of kinderkamer!

De decoratie bestaat verder uit muises in een klas die les krijgen in klokkijken9.

Conditie
Deze vintage puzzel verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat (doosje)

  • Hoogte: 1 cm
  • Lengte: 20 cm.
  • Breedte: 20 cm.

Simplex is een merknaam die oorspronkelijk werd gebruikt door de fabriek Steinmeier en Co. Onder de naam Simplex werden diverse houten speelgoed en leermiddelen (o.a. puzzels, leesplanken, speelplanken en klokken) op de markt gebracht. Simplex is voornamelijk bekend geworden door zijn houten inlegpuzzels: planken van multiplex waarin diverse figuren zijn uitgezaagd en die met behulp van een (plastic) knopje in en uit de plank kunnen worden gehaald. Bedenker van de puzzelplank was Frits van der Vlugt die in 1945 ging samenwerken met Herman Steinmeier.

De eerste Simplex-planken werden, kort na de Tweede Wereldoorlog, gemaakt in Aalst door Steinmeier uit restafval van Philips. Van de schijven die Philips uit de triplex frontplaten zaagde om ruimte te maken voor de luidsprekers in hun radio's werden ronde inlegpuzzels gemaakt.

In 1972 werd het bedrijf van Steinmeier en Co overgenomen door Fisher Price Toys, onderdeel van het Amerikaanse Quaker Oats Company. De productie in Nederland ging verder onder de naam Simplex Toys, in 1975 ging het bedrijf uiteindelijk failliet. De merknaam Simplex is verkocht en bestaat nog steeds, alleen vindt de productie plaats in China.

Sinds 2005 beschikt het Waalres Museum over een grote collectie speelgoed en leermiddelen van Simplex uit de periode 1945 tot 1975.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Houten inlegpuzzel

Onderwerp / Thema
Puzzelklok

Decoratie
Cijfers - wijzerplaat - muisjes

Categorie
Vintage speelgoed - puzzels

Kleur
Meerkleurig

Aantal spelers
voor 1 tot meer spelers

Leeftijd
vanaf 2 tot 6 jaar

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig

Uitgever
Simplex Toys

Vervaardiger
Frits van der Vlugt

Fabrikant
Steinmeier en Co

Merk
Simplex

Materiaal
Multiplex - verf - karton

Bijzonderheden
Nog in de originele verpakking

Tijdperk
Jaren 60

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
1,00 cm

Lengte
20,00 cm

Breedte
20,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel