VERKOCHT

Artikel 12 van 20

Set van zes ontbijtborden als uitbreiding van het bekende Nuroma - Mitterteich Klokkenservies

Artikelnummer: PO-3705-21

Set van zes ontbijtborden als uitbreiding van het bekende Nuroma - Mitterteich Klokkenservies

  • Vervaardiger: Nutroma - Mitterteich Porzellan
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 70

Beschrijving
Set van zes vintage ontbijtborden deel uitmakende van het mekende Nutroma Klokkenservice geproduceerd door de firma Mitterteich Porzellan. De ontbijtborden tonen verschillende stoelklokken uit 1707, 1728, 1740, 1765, 1775 en 1850. 

Stoelklokken zijn typisch Nederlandse klokken, die vanaf begin 17e eeuw vooral in Holland, Groningen, Twente en Friesland werden vervaardigd.

  1. Gesigneerd Hendrik van Heilbron, Almelo. Van deze uurwerkmaker die ook medicus was, zijn verschillende uurwerken bekend. Deze klok heeft een spillegang. Afbeelding Stoelklok omstreeks 1740.
  2. Van Groningse oorsprong. Voor die tijd zeer uitgebreide wijzerplaat met maanstand, datum, uren, minuten en wekker. Heeft spillegang en slagwerk met sluitplaat. Afbeelding Stoelklok anno 1707.
  3. Toegeschreven aan Jurriaan Greven, Winsum. Zijn stoelklokken zijn gemakkelijk te herkennen aan de voor deze uurwerkmaker specifieke kenmerken. Afbeelding Stoelklok omstreeks 1765.
  4. Gesigneerd Paulus Jans, klokkenmaker te Drachten. De bouw van het prachtig verzorgde uurwerk is geheel op Groningse leest geschoeid. Afbeelding Stoelklok anno 1728.
  5. Gesigneerd ekb als schildermerk op de achterzijde van de wijzerplaat. Wellicht van de klokkenmaker Engele Klazes Bouma uit Joure. Afbeelding Klokkenstoel 0mstreeks 1775.
  6. Karakterestieke 19e eeuwse stoelklok gemaakt door Folkert Aleva. Met maanstand- en datumaanwijzing. Spillegang en slagwerk met sluitplaat. Afbeelding Stoelenklok omstreeks 1850.

Mooi set in combinatie met de gebaksbordjes uit deze serie. Zie laatste foto (gebaksbordjes niet bijgeleverd!).

Conditie
Deze set van zes gebaksbordjes verkeert in een goede vintage staat. Normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage, sommige letters kunnen wat zijn vervaagd.. Geen beschadigingen. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Diameter: 20 cm.

Nutroma
Jarenlang waren Nutroma en Friesche Vlag concurrenten wat betreft koffiemelk. Nu valt Nutroma onder het paraplumerk Friesche Vlag.

Mitterteich is een gemeente in de Duitse deelstaat Beieren, gelegen in het Landkreis Tirschenreuth. De stad telt 6.630 inwoners.

In 1886 richtte Ludwig Lindner er een porseleinfabriek op. Nu draagt dit bedrijf de naam Porzellanfabrik Mitterteich AG. Het porseleinmerk Mitterteich is internationaal bekend voor zijn hotelporselein. Sinds 1932 draagt Tirschenreuth de titel stad. 

Het Nutroma klokkenservies
Wie kent het niet? Het gezellige koffieservies met afbeeldingen van traditionele klokken. Het werd uitgebracht in de jaren 70 door Nutroma koffiemelk en werd geproduceerd door Mitterteich Porzellan. De afbeeldingen en onderschriften werden aangeleverd door de gerenommeerde klokexpert en auteur Jaap Zeeman. 

Het servies bestaat in de eerste plaats uit een koffiepot, een melkkan en een suikerpot samen met zes verschillende kopjes en schoteltjes. Aan beide zijden van de hoge koffiepot staat een frontale afbeelding van een statige Nederlandse staande klok uit 1750. De suikerpot toont een Brabantse klok uit 1780 en de melkkan toont een schipper uit 1820.

De koffiekopjes zijn versierd met afbeeldingen van een stoelklok in 1750, een Friese korte staart uit 1820, een Zaanse klok uit 1710, een Overijsselse Ruempolk-klok uit 1750 en een Amsterdammertje uit 1760. De enige niet-Nederlandse klok op dit servies is de lantaarnklok in het jaar 1640, zoals deze verscheen in Engeland en Frankrijk. 

Het servies kan worden uitgebreid met ontbijtborden en een presentatieset, bestaande uit een groot bord en zes kleine schoteltjes. De ontbijtborden tonen verschillende stoelklokken uit 1707, 1728, 1740, 1765, 1775 en 1850. Het grote taartbord biedt uitzicht op een Twentse stoelklok uit 1779, ondertekend door CW Bakker Goor, terwijl de gebakschoteltjes dezelfde afbeeldingen dragen als de kopjes.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Set van zes ontbijtborden uit het Nutroma Klokkenservies

Onderwerp / Thema
Klokkenservies - ontbijtborden - taffelaccessoires

Decoratie
Diverse stoelklokken

Categorie
Porselein

Kleur
Wit - bruin

Uitgever
Nutroma

Vervaardiger
Mitterteich Porzellan

Merk
Mitterteich

Materiaal
Porselein - glazuur

Bijzonderheden
Deel uitmakend van het 22-delig klokkenservies van Nutroma

Tijdperk
Jaren 70

Kwaliteit
Goede vintage staat

Diameter
20,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel