Artikel 14 van 20

Complete set van zes verschillende kop en schotels v/h Klokkenservies van Nutroma door Mitterteich Porzellan

Artikelnummer: PO-3702-21
€ 19,95
Het artikel is uitverkocht.

Complete set van zes verschillende kop en schotels v/h Klokkenservies van Nutroma door Mitterteich Porzellan

 • Vervaardiger: Mitterteich Porzellan voor Nutroma
 • Vervaardigingsdatum: jaren 70

Beschrijving
Het gezellige koffieservies met afbeeldingen van traditionele klokken. Het werd in de jaren 70 uitgebracht door Nutroma koffiemelk en is geproduceerd door Mitterteich Porzellan. De afbeeldingen en bijschriften werden geleverd door de gerenommeerde klokkenkenner en auteur Jaap Zeeman.

De koffiekopjes zijn genummerd en gedecoreerd met afbeeldingen van;

 1. een stoeltjesklok anno 1750  
 2. een Friese kortstaart anno 1820  
 3. een Zaanse klok anno 1710 
 4. een Overijsselse Ruempolklok anno 1750 
 5. een Amsterdammertje anno 1760 
 6. De enige niet Nederlandse klok op dit servies is de lantaarnklok anno 1640, zoals die in Engeland en Frankrijk voorkwam. 

Conditie
Deze complete set van 6 keer kop en schotel verkeert in een nette vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

Kopjes

 • Hoogte: 6,5 cm.
 • Diameter: 6,6 cm.

Schotel

 • Diameter: 13,5 cm.

Nutroma
Jarenlang waren Nutroma en Friesche Vlag concurrenten wat betreft koffiemelk. Nu valt Nutroma onder het paraplumerk Friesche Vlag.

Mitterteich is een gemeente in de Duitse deelstaat Beieren, gelegen in het Landkreis Tirschenreuth. De stad telt 6.630 inwoners.

In 1886 richtte Ludwig Lindner er een porseleinfabriek op. Nu draagt dit bedrijf de naam Porzellanfabrik Mitterteich AG. Het porseleinmerk Mitterteich is internationaal bekend voor zijn hotelporselein. Sinds 1932 draagt Tirschenreuth de titel stad. 

Het Nutroma klokkenservies
Wie kent het niet? Het gezellige koffieservies met afbeeldingen van traditionele klokken. Het werd uitgebracht in de jaren 70 door Nutroma koffiemelk en werd geproduceerd door Mitterteich Porzellan. De afbeeldingen en onderschriften werden aangeleverd door de gerenommeerde klokexpert en auteur Jaap Zeeman. 

Het servies bestaat in de eerste plaats uit een koffiepot, een melkkan en een suikerpot samen met zes verschillende kopjes en schoteltjes. Aan beide zijden van de hoge koffiepot staat een frontale afbeelding van een statige Nederlandse staande klok uit 1750. De suikerpot toont een Brabantse klok uit 1780 en de melkkan toont een schipper uit 1820.

De koffiekopjes zijn versierd met afbeeldingen van een stoelklok in 1750, een Friese korte staart uit 1820, een Zaanse klok uit 1710, een Overijsselse Ruempolk-klok uit 1750 en een Amsterdammertje uit 1760. De enige niet-Nederlandse klok op dit servies is de lantaarnklok in het jaar 1640, zoals deze verscheen in Engeland en Frankrijk. 

Het servies kan worden uitgebreid met ontbijtborden en een presentatieset, bestaande uit een groot bord en zes kleine schoteltjes. De ontbijtborden tonen verschillende stoelklokken uit 1707, 1728, 1740, 1765, 1775 en 1850. Het grote taartbord biedt uitzicht op een Twentse stoelklok uit 1779, ondertekend door CW Bakker Goor, terwijl de gebakschoteltjes dezelfde afbeeldingen dragen als de kopjes.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Set van zes maal kop en schotel van het Nutroma klokkenservies

Onderwerp / Thema
Nutroma Klokkenservies - koffie - thee - porselijn - Mitterteich

Decoratie
Klokken

Categorie
Porselein

Kleur
Wit - bruin

Uitgever
Nutroma

Vervaardiger
Mitterteich Porzellan

Merk
Mitterteich Porzellan

Materiaal
Porcelein - glazuur

Bijzonderheden
Deel uitmakend van het 22-delig klokkenservies van Nutroma

Tijdperk
Jaren 70

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
6,50 cm

Diameter
Kopje 6,60 cm - Schotel 13,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel