VERKOCHT

Artikel 482 van 593

Vintage scan-globe A/S Denmark © 1972 Edition 1966 NL / Globe lamp

Artikelnummer: VL-3626-21

VERKOCHT


Vintage scan-globe A/S Denmark © 1972 Edition 1966 NL / Globe lamp

  • Vervaardiger: A/S Denmark
  • Vervaardigingsdatum: 1972

Beschrijving
Verlichte vintage globe met stekker en schakelaar. De globe is vervaardigd door S/A Denmark in 1972, editie 1969. Deze schitterende jaren 70 wereldbol of globe met binnenverlichting is een mooi stuk sfeerverlichting die op zijn tijd ook nog eens handig van pas kan komen. De wereldbol is voorzien van Nederlandse teksen. Ze heeft een kunststof voet met draaischijf waarmee de bol kan worden rondgedraaid. Dit kan overigens ook handmatig. Het voetstuk heeft een verdeling met tijdzones. 

Rustgevende verlichting voor thuis of op kantoor! Voorzien van een snoer met stekker en schakelaar. Max. 15 watt. Geschikt voor 220 volt.

Conditie
Deze verlichte globe verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Diameter globe: 30 cm.

Een globe is een bolvormige kaart, oftewel een schaalmodel van de Aarde. Op een globe zijn de verhoudingen in grootte, vorm en afstand tussen de landen en continenten correct, wat met een platte kaart niet mogelijk is.

In het verleden waren globes veel meer dan simpelweg modellen: het waren instrumenten om kennis over de planeet en het universum mee te delen en verspreiden. Met onderdelen ervan, zoals de horizonring en de meridiaanring konden astronomische verschijnselen berekend worden. Een globe heeft een as door de polen, waardoor ze kan draaien. Vroeger zat daarop soms een uurcirkel, waarmee het verstrijken van de tijd rond de Aarde werd aangegeven, lang voordat de wereld in tijdzones werd verdeeld. Ten slotte heeft het instrument een stabiele voet, vroeger wel met een waterpas of kompas uitgerust.

Sinds midden twintigste eeuw worden globes uit kunststof vervaardigd. Een sterk vervormde kaart wordt op een schijf thermoplast aangebracht, die vervolgens in een mal in bolvorm wordt geperst. Beide helften worden langs een as door de polen samengevoegd en de as wordt in het onderstel bevestigd. Sommige globes beschikken over binnenverlichting.

Land van herkomst
Denemarken - Nederland

Soort object
Globe met verlichting

Onderwerp / Thema
Globe - aarde - verlichting - lamp - geografie

Categorie
Verlichting

Kleur
Meerkleurig

Vervaardiger
Scan-globe A/S

Ontwerper
Karl F. Harig

Merk
Scan-globe a/s Denmark

Materiaal
Plastic - kunststof

Tijdperk
1972 edition 1966 NL

Kwaliteit
Goede vintage staat

Diameter
30,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel