VERKOCHT

Vorige Artikel 3 van 2974 Volgende

Vintage blik met afbeelding van koets en koetsier met vier paarden en passagiers

Artikelnummer: BT-3589-21

Vintage blik met afbeelding van koets en koetsier met vier paarden en passagiers.

  • Vervaardiger: onbekend
  • Vervaardigingsdatum: midden 20e eeuw

Beschrijving
Vintage blik met achthoekige vorm of rechthoekig met afgeplatte hoeken. Dit blik is uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel. De decoratie van het blik bestaat uit een lichtgele tot crèmegele ondergrond Met aan de onderzijde van het blik en aan het deksel een rode rand. Op het deksel een afbeelding van een koets met koetsier, passagiers en een span van vier paarden. Op de voorgrond een jager met hond en kind.

De voor- en achterkant van het blik tonen dezelfde koets die het uitladen van de passagiers toont. Hond op de voorgrond.

De kopse kanten van het blik tonen een man te paard die een praatje maakt met een man met kind. Op de afgeplatte hoeken van het blik een logo van twee posthoorns. Eén met strik en de ander met een hoefijzer.

Conditie
Dit blik verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 12 cm.
  • Lengte: 14,5 cm.
  • Breedte: 9,5 cm.

Een koets is een twee- of vierwielig rijtuig met een vaste of opklapbare kap, getrokken door een of meer trekdieren (meestal paarden). In tegenstelling tot een boerenwagen of een kar (tweewielig) is een koets goed geveerd en vaak gesloten (of overdekt met een beweegbare kap), waardoor de passagiers comfortabel kunnen zitten en beschermd zijn tegen weer en wind. Aan de zijkanten van een koets bevinden zich meestal portieren, soms met raampjes. Koetsen worden over het algemeen vanaf de bok gemend door een koetsier.

Het woord koets is afgeleid van de plaatsnaam Kocs, een dorp in Hongarije waar het keizerlijk wagenpark zich bevond. Het eerdere gebruik van een draagstoel voor het vervoer van hooggeplaatste personen werd rond 1580 vanuit Hongarije door een nieuwe mode vervangen. De nieuwe mode bestond uit een lichtgebouwde cabine die met vier riemen tussen twee assen was opgehangen. De paarden werden bestuurd door een ruiter op het linker paard. Deze rijtuigen waren zeer comfortabel in tegenstelling tot boerenwagens en karren zonder vering.

Eind 19e eeuw werd de koets voorzien van een motor, waarna de moderne auto ontstond. In sommige talen wordt hetzelfde woord voor auto en koets gebruikt.

Land van herkomst
Onbekend

Soort object
Vintage blik met scharnierend deksel

Onderwerp / Thema
Bewaarblik

Decoratie
Koets - passagiers - publiek - hond

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Meerkleurig

Uitgever
Onbekend

Merk
Onbekend

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
Midden 20 eeuw

Kwaliteit
Goede vintage staat met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
12,00 cm

Lengte
14,50 cm

Breedte
9,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel