VERKOCHT

Artikel 40 van 2859

Beschuitbus en peperkoekblik voor Verkade met afbeelding van een veldboeket

Artikelnummer: BT-3558-21

Beschuitbus en peperkoekblik voor Verkade met afbeelding van een veldboeket.

  • Vervaardiger: Koninklijke Verkade Fabrieken B.V.
  • Vervaardigingsdatum: 1950 - 1980

Beschrijving  
Vintage set bestaande uit twee blikken voor Verkade. Een beschuitbus en een peperkoekblik voorzien van een bloemenmotief.
De beschuitbus heeft een los oversluitdeksel, terwijl het peperkoekblik is uitgevoerd met een scharnieren deksel.

De decoratie van beide blikken bestaat uit een lichtgele ondergrond met daarop afbeeldingen van een verticale rij bloemen in rood, geel en blauw tussen grijze bladeren.

Tekst. Koninklijke Verkade fabrieken NV Zaandam Holland. 

Een momentje echte Hollandse gezelligheid met deze mooie combinatie van beschuitbus en peperkoekblik van Verkade ontworpen door Cees Dekker. Verkade was een echte pionier op het gebied van verpakkingsontwerpen. 

Cornelis (Cees) Dekker (1900-1990) was een Nederlands kunstenaar. Hij kwam in 1923 als eerste vormgever in dienst bij de Zaanse Koekfabriek Verkade hoewel hij eigenlijk onafhankelijk kunstenaar had willen worden. Toen naast Verkade, Hille en ten slotte ook Albert Heijn zijn klanten werden, werd Dekker door Verkade in vaste dienst genomen.

Conditie
Deze set blikken van Verkade verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

Beschuitbus

  • Hoogte 21 cm.
  • Diameter: 10,5 cm.

Peperkoekblik

  • Lengte: 28 cm.
  • Hoogte: 9,5 cm.
  • Breedte: 10 cm.

Verkade beschuit
Een rol beschuit bevat dertien stuks. Dat is een merkwaardig aantal. De oorzaak hiervan is het feit dat voor losse verkoop kisten met een inhoud van honderd stuks werden gebruikt. Toen op rolverpakking werd overgegaan wilde Verkade de oude kisten handhaven en daar gingen precies acht rollen van elk dertien beschuiten in. De concurrentie heeft daarna het zelfde aantal gekozen.

In de jaren '60 was er een krappe arbeidsmarkt, voor de bedrijven was het moeilijk personeel te krijgen. Toen bij Verkade een medewerker van de beschuitfabriek ontslag nam, deed men uiteraard zijn best deze man te behouden. Waarom wil je weg? werd hem gevraagd. Zijn antwoord was dat zijn maag niet tegen het vele eten was opgewassen. Wat bleek? Zijn collega's hadden hem wijsgemaakt dat hij terwille van het beginsel Verkade handhaaft kwaliteit, elke honderdste beschuit moest keuren door deze op te eten. De bedrijfsleiding heeft hem snel van deze plicht ontheven en de man is tevreden in dienst gebleven.

Verkade is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat artikelen als beschuit, chocolade en koek vervaardigde. Ook werden er enige tijd theelichtjes vervaardigd. De fabrieken van Verkade zijn vanouds gevestigd in Zaandam en zijn belangrijk in de ontwikkeling van de voedingsindustrie van de Zaanstreek.

Verkade, een Hollandser merk is er haast niet. 
Verkade is opgericht op 2 mei 1886. Toen opende Ericus Gerhardus Verkade zijn Stoom-, Brood en Beschuitfabriek “De Ruyter”. De naam “De Ruyter” was gekozen met een buiging naar het verleden; de eerste meelmolen van West Zaandam droeg die naam. De producten van het eerste uur waren; brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes, later kwamen ook de waxinelichtjes hierbij. “De Ruyter” is nu nog steeds herkenbaar in het logo van het Verkade merk. In de loop der tijd is Verkade overgegaan op het maken van koekjes en chocolade. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken beschuitbus - peperkoekblik - bewaarblik voor ontbijtkoek

Onderwerp / Thema
Beschuit - bus - doos - trommel - verpakking - Cees Dekker - productverpakking - houder -bloemendecor

Decoratie
Bloemenpatroon

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Créme - rood - geel - groen - blauw

Uitgever
Koninlijke Verkade fabrieken nv Zaandam-Holland

Vervaardiger
Koninklijke Verkade fabrieken N.V.

Ontwerper
Cees Dekker

Merk
Verkade

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel - scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1980

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
21,00 cm - 9,50 cm

Lengte
28,00 cm

Breedte
10,00 cm

Diameter
10,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel