VERKOCHT

Artikel 17 van 2859

Oliestel of petroleumstel van reseda groen geëmailleerd metaal, driepits met lont. Vervaardigd in Nederland door De Putter

Artikelnummer: BR-3514-21

Oliestel of petroleumstel van reseda groen geëmailleerd metaal, driepits met lont. Origineel Putter.

  • Vervaardiger: Vervaardigd in Nederland door De Putter
  • Vervaardigingsdatum: 1900 - 1930 

Wordt geleverd inclusief drie katoenen kousjes (lonten) en is na het vullen met petroleum of lampenolie direct klaar voor gebruik.

Beschrijving
Drie pits petroleumstel bestaande uit een viertal losse onderdelen. Reseda groen geëmailleerd en met zwarte knoppen. Het venster- of kijkglas is nog helemaal intact. Opschrift: ORIGINEEL PUTTER.

Dit petroleumstel is nog helemaal origineel met de gietijzeren hangtreef en pannenring.

In de periode 1880-1930 werd in het Zuiderzeegebied vooral gekookt met petroleumstellen en fornuizen. Dankzij de komst van stadsgas, butagas en later aardgas verdween het petroleumstel uit de keuken. Het petroleumstel bestaat uit een geëmailleerd reservoir voor de petroleum, waarin drie pitten hangen: katoenen banden die de petroleum opzuigen van onderen en die aan de bovenkant worden aangestoken. Het reservoir is afgedekt met een geëmailleerde plaat met gleuven voor de pitten. Hierop staat een opzetstuk met kijkvenster en een rooster voor een pan of ketel. Als je de pit omhoog draait, gaat de vlam harder branden en meer warmte afgeven. Draai je de pit diep genoeg naar beneden, dan dooft de vlam. 

Conditie
Dit schitterende petroleumstel verkeert in een nette brocante staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte:
  • Diameter:

Een petroleumstel of oliestel (in spreektaal ook wel peteroliestel) is een kooktoestel dat als brandstof petroleum gebruikt. Met de komst van stadsgas, butagas en later aardgas is deze manier van koken praktisch geheel verdwenen.

Het toestel bestaat uit een geëmailleerd reservoir voor de petroleum, waarin één of meer pitten hangen. Een pit is een ongeveer 7 cm brede katoenen band die de brandstof opzuigt. Het reservoir is afgedekt met een geëmailleerde plaat (de pithouder) welke is uitgevoerd met één of meer schoorsteenvormige, vaak 7 cm lange gleuven, waar de pitten doorheen gaan en welke met behulp van de tevens daarin geplaatste draaiinrichtingen in hoogte versteld kunnen worden. Boven op het reservoir is een geëmailleerd opzetstuk (de kelk) geplaatst. Daarbovenop is een rooster of treef geplaatst waarop de pan of ketel kan worden gezet. In de voorkant van de kelk zit een met glas afgedekt kijkgat, waardoor de hoogte van de vlam gecontroleerd kan worden. De pit kan omhoog gedraaid worden waardoor de vlam hoger gaat branden en er meer warmte afgegeven wordt. Als deze echter te hoog staat gaat de vlam walmen: roet voortbrengen. Voor het doven van de vlam wordt de pit zover naar beneden gedraaid tot de vlam uitdooft.

Een petroleumstel is bij uitstek geschikt voor het laten sudderen van onder andere stoofvlees en stoofperen.    

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Petroleumstel of oliestel (in spreektaal ook wel peteroliestel)

Onderwerp / Thema
Origineel Putter - drie-pits - petroleum - kousje - lont - koken - keuken - camping - stoven - sudderen

Categorie
Brocante - bric-a-brac

Kleur
Reseda groen - wit - zwart

Vervaardiger
Vervaardigd in Nederland door De Putter

Merk
Origineel Putter

Materiaal
Metaal - emaille - glas - katoen

Bijzonderheden
Driepits model

Kwaliteit
Goede vintage staat

Inhoud
Compleet met drie lonten

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel