VERKOCHT

Artikel 3 van 2852

Het Oudhollandse Ganzenbord van Jumbo (Hausemann & Hötte) uit 1974

Artikelnummer: SP-3472-21

Het Oudhollandse Ganzenbord van Jumbo (Hausemann & Hötte) uit 1974

  • Vervaardiger: Jumbo Spellen
  • Vervaardigingsdatum: 1974

Het Oudhollandse Ganzenbord.

Beschrijving
Eerst wordt een spelleider gekozen, die de pot houdt. Iedere speler zet een bepaald aantal fiches, bijv. rondjes of knopen, in de pot waarna om de beurt met de dobbelstenen wordt geworpen. Wie hierbij het hoogste aantal ogen gooit, mag de eerste worp doen, waarna hij zijn pion evenveel vakjes vooruit zet als hij ogen heeft gegooid. 

De spelregels moeten echter goed in acht worden genomen.

Attentie deze doos bevat geen fiches ten behoeve van het spel.

Conditie
Dit Oudhollandse Ganzenbordspel verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 4,5 cm.
  • Lengte: 39,2 cm.
  • Breedte: 27 cm.

Ganzenbord
Het ganzenbord is een klassiek bordspel.

Het bestaat uit een speelbord, twee dobbelstenen en enkele pionnen van verschillende kleuren, vaak in de vorm van ganzen. De bedoeling van het spel is in zo weinig mogelijk beurten een pion van het begin naar het eind van een reeks velden te voeren, waarbij elke speler in elke beurt zijn pion zoveel velden moet verplaatsen als men ogen gooit met de dobbelstenen.

Het speelbord is voorzien van een aantal speciale velden zoals de put en de gevangenis, die de speler hinderen op de weg naar zijn einddoel. Slechts de dobbelsteenworpen zijn bepalend voor de uitslag van het spel en alleen door middel van valsspelen kunnen de deelnemers het spelverloop beïnvloeden en daarmee de kans op winnen verhogen.

Ganzenbordspellen zijn al bekend uit de zestiende eeuw, hoewel de oorsprong ervan onduidelijk is. Francesco de Medici (1541-1587) stuurde een ganzenbordspel naar Filips II van Spanje (1527-1598). Langs verschillende wegen kwam het terecht in Engeland en Frankrijk. In 1597 werd het spel ingeschreven bij het Londense Stationer’s Hall register. Rond 1640 verscheen het ganzenbordspel voor het eerst in Nederland.

Het spel beeldde een levensweg uit, waarvan de loop werd bepaald door het lot (de dobbelsteen). Vroeger werden dobbelstenen als iets negatiefs gezien, maar doordat het ganzenbord een "braaf" spel was, vonden mensen het niet erg om met de dobbelstenen het spel te spelen. In de 16e eeuw was ganzenbord een ontspannend spel voor adellijke kinderen, maar in de 17e eeuw werd het spel gebruikt om de jeugd iets te leren.

In de 20e eeuw werd ganzenbord vaak als reclamebord gebruikt.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Het Oudhollandse Ganzenbord

Onderwerp / Thema
Familiespel - gezelschapsspel - bordspel

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Meerkleurig

Aantal spelers
Minimum aantal spelers: 2 Maximum aantal spelers: 6

Leeftijd
Vanaf 6 jaar en ouder

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig

Taal van spelregels
Nederlands - Frans - Duits - Engels - Italiaans - Zweeds - Noors

Speelduur
15 minuten tot 45 minuten

Auteur(s)
Jumbo (Hausemann & Hötte)

Uitgever
Jumbo (Hausemann en Hötte)

Vervaardiger
Jumbo

Merk
Jumbo

Materiaal
Karton - plastic - papier

Bijzonderheden
Met nederlandstalige spelregels

Tijdperk
1974

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
4,50 cm

Lengte
39,20 cm

Breedte
27,00 cm

Inhoud
Compleet

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel